stoere meid op trap
image/svg+xml

Atlantis: dagbehandeling autisme of psychose

Ben je tussen de 12 en 18 jaar en heb je een vorm van autisme of een psychose? Ervaar je problemen op meerdere terreinen en ben je gemotiveerd om hier aan te werken? Dan is de dagbehandeling Atlantis misschien iets voor jou. Het is belangrijk dat je de combinatie van naar school gaan, behandeling bij Atlantis en thuis wonen aan kan. En dat je ouders/verzorgers en eventuele broers en zussen je hierin steunen. 

Er is op Atlantis plek voor ongeveer 8 jongeren per dag tussen de 12 en 18 jaar. Daarnaast is er altijd 1 observatieplek. Een observatie duurt 5 weken, 2 ochtenden per week. Aan het begin van jouw traject wordt in samenspraak met je ouders en de behandelaar gekeken naar de frequentie waarin je op de groep aanwezig bent.

Werken aan jouw doelen

Bij Atlantis werk je aan doelen die je zelf hebt opgesteld. Denk aan:

  • Leren zelfstandiger te worden en je dag- en nachtritme verbeteren.
  • Leren om je beter te kunnen concentreren, weer plezier in school te krijgen. Soms lukt school niet goed meer en wordt er gekeken naar stages, werk of een andere dagbesteding.
  • Gevoelens beter leren (her)kennen, eigen spanningen beter herkennen, eigen gedrag leren sturen.
  • Psychoeducatie
  • Sociale vaardigheidstraining

In de behandeling gaan ook je ouders/verzorgers aan de slag. Zij werken bijvoorbeeld aan het vergroten van kennis over autisme of psychose en leren om beter met jou te communiceren.

Intake

Voordat de behandeling start, vindt er altijd een intake-gesprek plaats waarin de vraag om hulp wordt besproken en voorlichting over de afdeling wordt gegeven. Als jijzelf, je ouders/verzorgers en de behandelaren allemaal denken dat behandeling bij Atlantis de beste oplossing is, kunnen we beginnen.

Behandelplan

Voordat we gaan starten, stelt de psycholoog een behandelplan op en bespreekt dit met jou en je ouders. In het behandelplan staan de doelen van de behandeling die we met elkaar hebben afgesproken en ook de manier waarop jij, de behandelaren en je ouders hieraan gaan werken. Het plan wordt ondertekend door jou (of je ouders/verzorgers als nog geen 16 bent) en de behandelaar.

Inzet

De dagbehandeling is vrijwillig. Het is daarom van belang dat je gemotiveerd bent om deel te nemen aan de behandeling. Wij vragen zowel van jou als van je ouders/verzorgers een grote inzet.

Ouders/verzorgers

Je ouders/verzorgers spelen een grote rol in de behandeling. Dat betekent dat:

  • Alle ouders/verzorgers elke 2 of 3 weken een gesprek met de ouderbegeleider hebben (vaker bij terugval of crisis).
  • De sociotherapeut wekelijks contact heeft met je ouders/verzorgers voor overleg.
  • Er soms met het hele gezin op de afdeling wordt geoefend in nieuwe omgang- of communicatievormen.
  • Ouders/verzorgers meedoen aan adviesgesprekken.
  • Ouders/verzorgers naar de ouderavonden komen.

Programma

Op Atlantis werken we met individuele programma’s. Deze zijn afgestemd op wat je al kan en wat je wilt leren. Sommige onderdelen worden in de groep aangeboden, andere onderdelen zijn individueel. Er zijn drie fasen:

  1. De wenfase: we kijken wat er aan de hand is en welke hulpvorm het beste bij jou past.
  2. De behandelfase: hier werk je samen met je behandelaar aan je eigen doelen.
  3. De afrondingsfase: dan ligt het accent op school of werk en is de blik naar buiten gericht.

Het individuele programma kan bestaan uit sociale vaardigheidstraining, het leren omgaan met je autisme of psychose, zelfredzaamheidtraining, sport en spel, creatieve therapie of mindfulness.

Met wie krijg je te maken?

Sociotherapeuten
Sociotherapeuten (groepsleiders) begeleiden je elke dag op de afdeling. Zij verzorgen trainingen en activiteiten. Je krijgt een persoonlijke mentor/begeleider met wie je wekelijks bespreekt hoe het gaat en waar je hulp bij kan gebruiken. De sociotherapeuten hebben ook wekelijks contact met je ouders over de (praktische) gang van zaken thuis en op de dagbehandeling.

De teamleider
Dit is de leidinggevende van het team.

Gezinsmaatschappelijk werker
De ouderbegeleider heeft gesprekken met je ouders over het verloop van de behandeling en hoe de omgang tussen jou en je ouders kan worden verbeterd. Soms zijn er gesprekken met het hele gezin.

Creatieve therapeuten
Zij verzorgen psychomotorische en beeldende therapie. Sommige jongeren vinden praten niet zo makkelijk en uiten zich beter door iets te doen of te maken. Op die manier leer je ook plannen, organiseren en samenwerken.

Psycholoog
De psycholoog heeft wekelijks gesprekken met jou en schrijft de behandelplannen.

Kinder- en jeugdpsychiater
De psychiater heeft gesprekken met alle jongeren over hoe het met hen gaat, geeft voorlichting en behandeling  (bijvoorbeeld medicatie).

Hoofdbehandelaar/ GZ-psycholoog
Deze persoon is verantwoordelijk voor de totale behandeling en zorgt er vanaf het begin voor dat er goede behandelafspraken met je worden gemaakt en dat iedereen zich hier aan houdt.

School

Als je op Atlantis bent, met als onderdeel school(opbouw) kun je als leerling worden ingeschreven op het Altra College. Dit betekent dat je uitgeschreven wordt op je huidige school. Altra is een school voor speciaal voortgezet onderwijs. Er zijn lessen op verschillende niveaus: VMBO, HAVO en VWO. Voor jongeren die extra ondersteuning nodig hebben, biedt Altra een onderwijszorgarrangement. Het is ook mogelijk om op je eigen school te blijven als dit passend is. Meer informatie over de gang van zaken op deze school kun je krijgen via de coördinator van de school.

Hoe ziet een dag eruit?

8.45 uur: Jij en de andere jongeren komen binnen. We starten met de dagopening: in de groep bespreken we kort hoe het thuis is gegaan en hoe de start van de dag is geweest.
9.00 uur: Vanuit de dagbehandeling lopen we naar school of je volgt je eigen programma op de dagbehandeling.
9.15 uur: Start van school of dagbehandelingsprogramma.
11.30 uur: Begin van de modules op de groep. 
1
2.30 uur:Gezamenlijke lunch. Je helpt wekelijks een keer mee met een corveetaak.
13.00 uur: Vervolg school, module of behandeling op de groep.
13.45 uurDagafsluiting en naar huis.

In de schoolvakanties gaat de dagbehandeling door. De tijden zijn dan van 10.00 tot 14.00 uur. In de vakanties bieden we een vakantieprogramma met elke dag een leuke activiteit.

Evaluatie

Na 8 weken kijken we hoe de behandeling verloopt.  De medewerkers die bij jouw behandeling betrokken zijn, maken dan een verslag over de afgelopen periode. Ook aan jou en je ouders/verzorgers vragen we om iets op papier te zetten over hoe het gaat.
Tijdens de evaluatie maken we samen met jou en je ouders een voorstel  voor de behandeling voor  de komende periode. We vinden het belangrijk om jou en je ouders/verzorgers zelf mee te laten beslissen over de behandeling.

Aanmelden

Als je je bij Levvel wilt laten onderzoeken of behandelen, heb je een verwijzing nodig. Huisartsen, jeugdartsen, medisch specialisten en medewerkers van een Ouder- en Kindteam, Samen DOEN team, wijk- of jeugdteam, kunnen een kind, jongere of gezin naar Levvel verwijzen.  Deze verwijzers kunnen via de website levvel.nl jongeren aanmelden bij Levvel.  
Voor meer informatie over de aanmeldprocedure kan je contact opnemen met het aanmeldteam:

aanmelden@levvel.nl

088 0547001  

Meer informatie?

Voor meer informatie kun je terecht bij Amy Hopmans, teamleider Atlantis.

a.hopmans@levvel.nl

Contactgegevens

Levvel, dagbehandeling Atlantis
Bezoekadres: Meibergdreef 5, 1105 AZ Amsterdam ZO 
Postadres: Postbus 303, 1115 ZG  Duivendrecht
Melden bij receptie op de 0-laag (1ste verdieping)
088 054 7000
steljevraag@levvel.nl
www.levvel.nl

Levvel

Levvel is er voor kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar en hun ouders of opvoeders. Van opvoedondersteuning tot (hoog)specialistische jeugdhulp, complexe psychiatrische zorg, TOPGGz en acute hulp: wij helpen kinderen, jongeren en (pleeg)gezinnen in complexe situaties weer op weg. Zodat zij met een stevige basis de toekomst tegemoet kunnen. We kijken wat zij écht nodig hebben en staan 24/7 voor hen klaar. Samen zoeken we naar de beste oplossing. We komen bij kinderen en gezinnen thuis, maar bieden ook pleegzorg, gezinshuizen of een verblijfsvorm bij Levvel. En indien nodig, betrekken we de volwassen-ggz.