Veelgestelde vragen
Antwoord op veelgestelde vragen van jongeren, ouders en professionals.
Voor kinderen, jongeren, ouders en pleegouders
Is het thuis niet veilig? Word je bijvoorbeeld mishandeld of zijn je ouders vaak agressief? Zoek dan meteen hulp. Dat is heel belangrijk. Praat met iemand die je vertrouwt. Als je al door iemand van Levvel wordt begeleid, vertel het dan aan hem of haar. Ook al ben je misschien voor iets anders in behandeling bij Levvel.
Of bel, als je wilt anoniem, met de Kindertelefoon: 0800 04 32
Of bel, als je wilt anoniem, met Veilig Thuis (24/7 gratis bereikbaar): 0800 20 00
Of lees hier wat je kunt doen bij huiselijk geweld.
Bel altijd 112 als je in gevaar bent. Denk je aan zelfmoord? Bel 113 of bel gratis 0800 0113
Kijk voor meer informatie op www.113.nl
Bekijk hier met welke vragen, zorgen en problemen je bij ons terecht kunt, en hoe wij jou helpen. Behandeling, ondersteuning of begeleiding ziet er voor iedereen weer anders uit. Want iedereen is anders en elk probleem ook. We bekijken altijd wat jij écht nodig hebt.
Dat kan als je een verwijzing hebt van de huisarts, of een beschikking van de gemeente. Lees meer over hoe je je kind zelf aanmeldt.
Soms duurt het een paar weken of maanden voordat wij jou kunnen helpen. Dat is natuurlijk heel vervelend. Meestal kun je in de tussentijd gelukkig al wel iets doen. Wij helpen jou en je ouders of opvoeders daarbij. Samen maken we een plan om de wachttijd zo goed mogelijk door te komen.
Onze hulp is altijd maatwerk. Want elk kind is anders. En elke situatie ook. Samen met je ouders of opvoeders kijken we welke hulp bij jou past. De meeste kinderen en jongeren komen regelmatig naar Levvel voor een afspraak met een hulpverlener. Of de hulpverlener spreekt ergens anders met je af. Thuis, op school, of op een andere plek die voor jou vertrouwd voelt. Je kan bijvoorbeeld iedere week een afspraak hebben van een uur of langer, of 1x in de twee weken een afspraak.
Als we jouw situatie en klachten goed kennen en we weten wat we gaan doen, krijg je ook te horen hoe lang de hulp ongeveer gaat duren. De hulp stopt als je geen specialistische hulp meer nodig hebt en jij en je ouders of opvoeders weer zelf verder kunnen.
Om jou goed te kunnen helpen, heb je regelmatig contact met je hulpverlener. Ook je ouders of opvoeders, broers of zussen kunnen gesprekken hebben. Want ook zij hebben soms ondersteuning nodig. Soms word je hele gezin uitgenodigd voor een gesprek. Met gezinstherapie of ouderbegeleiding kunnen we de mensen die dicht bij jou staan ook helpen.
Er zijn ook groepstrainingen. Dan kom je bijvoorbeeld 1 keer per week naar Levvel. De groepstraining doe je meestal met andere kinderen of jongeren die dezelfde problemen hebben als jij. Je oefent dan samen hoe je anders met de problemen om kunt gaan. En je kunt elkaar steunen, omdat je zelf weet hoe moeilijk het kan zijn. Er zijn ook trainingen voor ouders of opvoeders.
Als je bent opgenomen, of de dagbehandeling of het dagprogramma volgt, doe je dat samen met andere kinderen of jongeren. Je krijgt een programma met groepsactiviteiten, maar je hebt ook gesprekken met bijvoorbeeld je mentor.
Als je dingen in je leven wilt veranderen, kan dat best lastig zijn. Het kost energie. En geduld. En het gaat vaak niet in 1 keer goed. Maar door te blijven oefenen, zet je stapjes vooruit. En je staat er echt niet alleen voor.
Dat is afhankelijk van jouw situatie en de hulp die je nodig hebt. Soms komen we het liefst langs waar jij bent of woont, bijvoorbeeld bij jou thuis of in jouw buurt. Soms is het beter om op een andere plek af te spreken, bijvoorbeeld bij Levvel.
We zoeken een hulpverlener die jou het beste kan helpen. Soms heb je met meer hulpverleners te maken, ieder met zijn of haar eigen expertise. Die hulpverleners werken dan met elkaar samen om jou en je ouders of opvoeders zo goed mogelijk te helpen. Om het jou makkelijker te maken zorgen we dat je altijd 1 contactpersoon hebt, ook als er meer hulpverleners bij jou betrokken zijn. Deze contactpersoon is een hulpverlener van Levvel of van een andere organisatie. Hij of zij zorgt ervoor dat jij, je ouders of opvoeders en je broers en zussen de ondersteuning krijgen die jullie nodig hebben.
Veel hulp van Levvel wordt betaald door de gemeente of zorgverzekeraar. De kosten hangen af van het soort hulp dat jij nodig hebt. Met ingang van 1 januari 2022 is er voor GGZ hulp een andere bekostiging. Lees hier wat dit betekent.
Ben je jonger dan 18 jaar?
Dan betaalt de gemeente waar je woont de hulp. Soms kijkt de gemeente eerst of er genoeg geld beschikbaar is.
Ben je 18 jaar of ouder?
Dan wordt de hulp vergoed door de zorgverzekeraar als deze een contract met ons heeft. Je vergoeding hangt af van de zorgverzekering. Neem daarom eerst contact op met je zorgverzekeraar en vraag of zij de zorg bij Levvel helemaal of gedeeltelijk vergoeden. Ben je verzekerd bij ENO (HollandZorg, Salland)? Dan worden de kosten voor behandeling bij Levvel niet vergoed. Deze verzekeraars hebben geen contract met Levvel afgesloten.
Voor hulp die door de zorgverzekeraar wordt vergoed, geldt een verplicht eigen risico. Voor 2023 is dit € 385,-. Dit bedrag kan hoger zijn als je bij het afsluiten van de verzekering gekozen hebt voor een hoger vrijwillig eigen risico.
Soms zijn gesprekken niet voldoende en heb je meer hulp nodig. Dan zijn er groepen waar je bijvoorbeeld overdag verblijft (dagbehandeling of dagprogramma). En groepen waar je dag en nacht bent (opname). Altijd zijn er hulpverleners van Levvel aanwezig.
We begrijpen dat je graag wilt weten waar je precies naartoe gaat. Een kijkje nemen op de groep is helaas niet mogelijk vanwege de privacy van de kinderen en jongeren die daar verblijven. Ook kan bezoek storend zijn voor hun behandeling. Soms is het wel mogelijk om via een filmpje een kijkje te nemen. Als je zelf op een groep verblijft voor dagbehandeling of als je bent opgenomen, kan je natuurlijk wel bezoek ontvangen. Je familieleden zijn van harte welkom.
We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Als je bij ons in behandeling komt, krijg je een eigen dossier. Hierin verzamelen we de gegevens die we nodig hebben voor jouw behandeling. Dit dossier is goed beveiligd en er gelden strenge regels voor wie het mag inzien.
Als je hulp van Levvel krijgt, maken wij een digitaal dossier voor jou aan. In dat dossier slaan wij gegevens op die wij nodig hebben voor jouw behandeling of begeleiding. Wil je weten wat er in jouw dossier staat? Dat kan!
Op de privacy pagina lees je hoe dat werkt
We horen graag jouw mening. Daar leren wij weer van, zodat we onze hulp kunnen verbeteren. Daarom vragen we tijdens én na afloop van de hulp wat er goed ging en wat beter kan. Daarnaast organiseren we regelmatig bijeenkomsten waarin we met kinderen en ouders praten over bijvoorbeeld onze hulp en onze bereikbaarheid.
Heb jij tips voor ons? Wil je meepraten? Vraag meer informatie aan je hulpverlener. Of stuur een mail:
steljevraag@levvel.nl
We doen ons best om jou en je ouders of opvoeders zo goed mogelijk te helpen. Toch lukt dat niet altijd. Voel je je niet gehoord, of ben je ontevreden over onze hulp?
Dit kun je doen als je een klacht hebt
We willen het liefst alleen hulp bieden als jij en je ouders hier toestemming voor geven. Maar als een situatie gevaarlijk is, mogen we ook hulp bieden zonder toestemming van jou of je ouders. Dat mag bijvoorbeeld als je wordt verwaarloosd of als het thuis onveilig is. Of als je door psychische klachten een gevaar vormt voor jezelf of anderen. Verplichte zorg kan thuis worden gegeven of bij Levvel. Je kan dan bijvoorbeeld verplicht worden om medicatie in te nemen of worden opgenomen op een klinische groep. Meer informatie lees je op de pagina:
Voor verwijzers
Lees hier wie een kind, jongere of gezin kan aanmelden, hoe dat in z’n werk gaat en welke gegevens je hiervoor nodig hebt.
Voor sommige hulp is er een wachtlijst. Bekijk hier informatie over de actuele wachttijden.
Jazeker, dat kan. Dit gaat op dezelfde manier als een gewone aanmelding. Om een goed advies te kunnen geven ontvangen wij graag het dossier van het eerdere onderzoek of de eerdere behandeling.
Voor andere professionals
Wil je op werkbezoek komen, een rondleiding krijgen of een presentatie volgen over ons werk? Wij ontvangen je graag! Bel of mail en we helpen je graag verder.
088 054 70 00
steljevraag@levvel.nl
We horen graag wat professionals en partners van onze hulp, werkwijze en samenwerking vinden. Elke 2 jaar doen we daarom een onderzoek naar de samenwerking met partners. Wil je meedoen aan dit onderzoek? Stuur een mail naar Saskia Dijk, beleidsmedewerker bij Levvel
s.dijk@levvel.nl
Ben je een journalist en wil je weten hoe wij als Levvel werken aan betere hulp voor kinderen, jongeren en gezinnen? Of wil je een van onze professionals interviewen? Neem dan contact op met het team Communicatie
088 054 70 00
communicatie@levvel.nl
Overige vragen
Wil je informatie over de mogelijkheden van stagelopen bij Levvel? Kijk dan op www.werkebijlevvel.nl.
Of stuur een mail naar stage@levvel.nl
Ben je scholier of student en wil je voor een opdracht van school informatie nodig over Levvel? Mail naar stage@levvel.nl
Zoek je informatie over onze vacatures of wil je direct solliciteren? Ga naar www.werkenbijlevvel.nl.
Stuur voor vragen over facturen van/aan bedrijven en leveranciers een mail naar finadmin@levvel.nl
Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via telefoon of mail: