Zorgen om je kind? Levvel helpt
Praktische informatie voor ouders
Maak je je zorgen over je kind? Zijn er bijvoorbeeld problemen thuis, of op school? Is je kind angstig of somber? Spijbelt je kind vaak? Dan kun je bij Levvel terecht. Wij helpen jou, je kind en je gezin bij het oplossen van jullie problemen. Hieronder vind je praktische informatie. Over locaties, kosten, wachttijden en onze hulpverleners. En over de belangrijkste stappen in het proces: van aanmelden tot eindgesprek.
Samen vinden we de best passende hulp
Levvel biedt professionele ondersteuning en psychiatrische zorg aan kinderen, jongeren, ouders, pleegouders, opvoeders en gezinnen. Van hulp bij het opvoeden tot de behandeling van psychische klachten. Daarbij kijken we altijd met elkaar wat je kind en je gezin écht nodig hebben. Vervolgens zoeken we samen met jullie naar de beste oplossing. Benieuwd naar ervaringen van andere ouders? Lees en bekijk hun verhalen.
Om hulp te krijgen bij Levvel, moet je kind eerst worden aangemeld. Meestal regelt een huisarts of hulpverlener dat. Maar je kan het ook zelf doen als ouder. Je hebt dan wel een verwijsbrief nodig van de huisarts, of een beschikking van de gemeente. Vervolgens bekijken wij of Levvel de beste plek is voor je kind. Of dat er misschien andere mensen zijn die nog veel beter kunnen helpen. Het Jeugdteam in jouw gemeente kan je kind ook aanmelden. Bij een verwijzing door de huisarts is het vaak noodzakelijk om dit team erbij te betrekken.
Is Levvel inderdaad de juiste plek voor je kind? Dan plannen we een eerste afspraak in. Het kan zijn dat je een tijd moet wachten voordat je een eerste afspraak hebt. Soms duurt het een paar weken of maanden voordat jullie hulp kunnen krijgen bij Levvel. Dat is natuurlijk heel vervelend. Gelukkig kun je in de tussentijd meestal alvast iets doen samen met je kind. Wij helpen jullie daarbij. Een wachtlijstcoach maakt samen met jullie een plan om de wachttijd zo goed mogelijk door te komen.
Tijdens het eerste gesprek bespreken we waar je kind en jij mee zitten. Meestal ga je daarom ook mee naar het eerste gesprek. We maken graag kennis met jullie. Voor het eerste gesprek vullen jij en je kind een aantal vragenlijsten in. Die helpen ons om meer zicht te krijgen op de problemen. Met elkaar bekijken we wat jullie nodig hebben. En hoe wij jullie het beste kunnen helpen. Soms is daar eerst een uitgebreid onderzoek voor nodig. Is het duidelijk wat er precies aan de hand is? Dan maken we samen een plan hoe we de problemen gaan aanpakken en wat we samen willen bereiken.
Behandeling en begeleiding ziet er voor iedereen weer anders uit. Als ouder word je hier nauw bij betrokken. Meestal krijgt je kind gesprekken en oefeningen. Alleen, samen met jou of in een groep met andere kinderen. Bij ons op locatie, op school, of bij jullie thuis. Of je kind krijgt begeleiding in het dagelijks leven, bijvoorbeeld op school. Soms krijgt je kind ook medicijnen. Dat gebeurt altijd in overleg met jou als ouder of opvoeder. Lees meer over de verschillende soorten hulp die Levvel biedt.
We bespreken regelmatig met jou, je kind en je gezin hoe het gaat. Voelen jullie je geholpen? Krijgen jullie weer grip op de situatie? Aan het eind van de behandeling is er een evaluatiegesprek. We bespreken dan met elkaar of de situatie beter is geworden en kijken of er misschien nog andere hulp nodig is.
Veel hulp van Levvel wordt betaald door de gemeente of zorgverzekeraar. De kosten hangen af van het soort hulp dat jij nodig hebt. Met ingang van 1 januari 2022 is er voor GGZ hulp een andere bekostiging. Lees hier wat dit betekent.
Ben je jonger dan 18 jaar?
Dan betaalt de gemeente waar je woont de hulp. Soms kijkt de gemeente eerst of er genoeg geld beschikbaar is.
Ben je 18 jaar of ouder?
Dan wordt de hulp vergoed door de zorgverzekeraar als deze een contract met ons heeft. Je vergoeding hangt af van de zorgverzekering. Neem daarom eerst contact op met je zorgverzekeraar en vraag of zij de zorg bij Levvel helemaal of gedeeltelijk vergoeden. Ben je verzekerd bij ENO (HollandZorg, Salland)? Dan worden de kosten voor behandeling bij Levvel niet vergoed. Deze verzekeraars hebben (nog) geen contract met Levvel afgesloten.
Voor hulp die door de zorgverzekeraar wordt vergoed, geldt een verplicht eigen risico. Voor 2024 is dit € 385,-. Dit bedrag kan hoger zijn als je bij het afsluiten van de verzekering gekozen hebt voor een hoger vrijwillig eigen risico.
Als je kind hulp van Levvel krijgt, dan maken wij een digitaal dossier voor hem of haar aan. In dat dossier slaan wij gegevens op die wij nodig hebben voor de behandeling of begeleiding. Wil je weten wat er in jouw dossier staat? Dat kan! Zo werkt het:
- Is je kind jonger dan 12?
Dan mag je als ouder* of voogd het dossier bekijken. Wil jouw kind het dossier bekijken? Dan heeft hij of zij toestemming nodig van de ouder* of voogd.
- Is je kind tussen de 12 en 16 jaar?
En wil jij als ouder* of voogd het dossier bekijken? Dan heb je toestemming nodig van je kind. Als je kind het dossier wil inzien, heeft hij of zij ook de toestemming nodig van de ouder* of voogd.
- 16 jaar of ouder?
Dan kunnen de ouder* of voogd het dossier bekijken als het kind daarmee instemt. Wil jouw kind zijn of haar dossier inzien? Dan is daar geen toestemming van ouder* of voogd voor nodig.
* het gaat hier om de ouder of ouders die het ouderlijk gezag hebben.
Als ouder mag je vragen welke persoonsgegevens we van jou hebben verzameld (ook als je kind al 16 jaar is).
Voor het bekijken van het dossier neem je contact op met de hulpverlener. Krijgen jullie geen hulp meer van Levvel? Stuur dan een mail naar:
dossierinfo@levvel.nl
Let op! Als je je dossier opvraagt, ontvang je van ons een beveiligde mail (afzender: dossierinfo@levvel.nl). Soms komt deze mail in je spamfolder terecht, dus goed om daar ook even te kijken.
Meer lezen over het dossier en hoe wij omgaan met jullie privacy?
Bij Levvel werken veel verschillende soorten hulpverleners. Zoals mensen die jouw kind het hele traject begeleiden (coaches en trajectbegeleiders). Maar ook mensen die met je hele gezin werken (groepsleiders, systeemtherapeuten en maatschappelijk werkers, psychologen en kinder- en jeugdpsychiaters). Ook werken er mensen die zelf hulp hebben gekregen en hun eigen ervaring gebruiken om andere jongeren te helpen (ervaringsdeskundigen).
Alle hulpverleners zijn gespecialiseerd in het helpen van kinderen en jongeren. Én van ouders, opvoeders, broertjes en zusjes. Welke hulpverlener jouw kind nodig heeft, bepalen we samen. Je krijgt bij Levvel zoveel mogelijk een vaste hulpverlener. Die werkt in een team nauw samen met andere hulpverleners. Samen zorgen zij voor de beste hulp voor jouw kind.