Welke hulp past bij jou?
Soorten hulp bij Levvel
Samen met jou en je ouders kijken we welke hulp het beste bij jou past. Want iedereen is anders. Er zijn veel verschillende manieren waarop we je kunnen helpen, begeleiden en ondersteunen. Thuis, op school, of op een andere plek die voor jou prettig is. Alleen, samen met je ouders, of met andere mensen die voor jou belangrijk zijn. Soms krijg je hulp in een groep met andere kinderen en jongeren. Zodat je van elkaar kunt leren. Hieronder vind je de belangrijkste vormen van hulp waarvoor je bij ons terecht kunt:
Een hulpverlener komt regelmatig naar je toe. Bijvoorbeeld thuis, op school, of een andere plek die jij prettig vindt. De hulp bestaat meestal uit gesprekken met een hulpverlener. We praten over van alles en nog wat, bijvoorbeeld ook over het vinden van een leuke sport, hobby of werk. Er is ook hulp voor je ouders mogelijk, zoals bij het goed voor jou leren zorgen.
Je kunt ook online contact hebben met je hulpverlener, via videobellen of chat. Dat wisselen we af met afspraken waarin je elkaar in het echt ontmoet. Soms kun je online opdrachten en oefeningen doen. Of een filmpje kijken met handige tips. Je mag zelf bepalen waar en wanneer je dat doet.
Je komt bij ons langs op 1 van onze locaties. Alleen, of met je ouders of andere gezinsleden. Bijvoorbeeld voor een groepstraining, of gesprekken met een hulpverlener.
Een JIM is iemand die jij kent en vertrouwt, iemand die jou wil helpen. En die ‘jouw ingebrachte mentor’ wil zijn. Het mooie van een JIM is dat je hem of haar zelf kiest. Het kan bijvoorbeeld een tante zijn, of een buurman. Het is iemand die jou goed kent. En die begrijpt waar jij behoefte aan hebt. De JIM werkt samen met jou, de hulpverleners en je ouders of opvoeders.
Je komt een paar dagdelen (ochtend of middag) of dagen per week bij ons langs. Je krijgt begeleiding en hulp, in een groep met andere kinderen of jongeren. Vaak ga je ook bij ons naar school. Aan het einde van de dag ga je weer naar huis. Er is ook begeleiding voor je ouders of het hele gezin. Zo werken we goed met elkaar samen.
Heb je veel hulp nodig? En lukt het even niet meer om thuis te wonen? Dan kan een opname nodig zijn. Je verblijft dan tijdelijk bij Levvel. Je krijgt een eigen slaapkamer. En je krijgt hulp en begeleiding in een groep met andere kinderen of jongeren. Vaak praat je ook regelmatig met een hulpverlener. Er is ook begeleiding voor je ouders of het hele gezin. Vaak ga je ook bij ons naar school. En natuurlijk mogen de mensen die belangrijk voor jou zijn, op bezoek komen. Soms kunnen je ouders ook 1 of meer nachtjes blijven slapen, in een aparte kamer.
Kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het zelfstandig worden? Dan kun je tijdelijk in een huis van Levvel wonen. Je krijgt begeleiding bij de dingen die je moeilijk vindt, zoals koken, met geld omgaan en alleen wonen. Zo leer je om zelfstandig te wonen.
Het kan zijn dat het zo slecht met je gaat dat je in crisis komt. Soms lopen de problemen thuis zo uit de hand, dat het echt niet meer gaat. Dan is er snel hulp nodig. Je kunt thuis hulp krijgen (ambulant), of bij ons op locatie. Misschien is het beter dat je een tijdje ergens anders woont. Dan kan een crisispleeggezin een oplossing zijn.
Kun je niet meer thuis wonen? Bijvoorbeeld als het je ouders niet meer lukt om goed voor jou te zorgen? Of als het thuis niet veilig is voor jou? Dan kan een pleeggezin helpen. Een pleeggezin kan familie van jou zijn, of bekenden. Of mensen die je niet kent, maar die graag voor een kind willen zorgen. Het kan voor korte tijd zijn, bijvoorbeeld ieder weekend. Of voor langere tijd. Als het thuis beter gaat, ga je soms weer terug naar je ouders.
Als je door allerlei lastige situaties niet meer thuis kunt wonen, kun je in een gezinshuis wonen. Daar wonen maximaal 4 kinderen met 1 of 2 opvoedouders. Die begeleiden je en helpen je. En als het nodig is, krijg je extra ondersteuning of behandeling.
De meeste kinderen, jongeren en gezinnen willen graag geholpen worden bij het oplossen van hun problemen. De hulp is dan vrijwillig. Wil jij geen hulp terwijl dit wel echt nodig is? Dan krijg je soms hulp zónder dat jij of je ouders dat willen. Als je bijvoorbeeld door psychische problemen een gevaar bent voor jezelf of de mensen om je heen. We mogen alleen gedwongen hulp bieden als het écht niet anders kan. En als we de wet volgen. Lees hier meer over verplichte zorg.
Zit jij in een situatie die erg gevaarlijk voor jou is? Of vorm jij een gevaar voor de mensen om je heen? Dan kan de rechter besluiten dat een gesloten plaatsing nodig is. Voor je eigen veiligheid, of die van anderen. Bij een gesloten plaatsing mag je alleen met toestemming naar buiten. Je krijgt veel begeleiding, therapie en training. En je gaat er ook naar school. Meer weten? De Koppeling is zo’n organisatie waar jongeren gesloten geplaatst kunnen worden.