Misofonie bij kinderen en jongeren
Er is wereldwijd nog maar heel weinig bekend over misofonie bij kinderen en jongeren. Omdat kinderen met misofonie vaak erg lijden onder deze stoornis, is het belangrijk dat we er meer over te weten komen. Daarom doen wij samen met het Amsterdam UMC onderzoek naar de diagnostiek en behandeling van misofonie bij kinderen en jongeren.
Wat is misofonie?
Irritatie voelen als een ander smakt, je boos voelen als je partner ’s nachts snurkt: deze gevoelens ervaren we allemaal wel eens. Mensen met misofonie ervaren deze gevoelens echter in extreme mate. Zij worden overspoeld door gevoelens van extreme irritatie, woede of walging wanneer zij geconfronteerd worden met bepaalde geluiden, zoals eetgeluiden, ademen, smakken of het tikken van een klok. Mensen met misofonie ervaren vaak anticipatie-angst voor situaties waarin de geluiden voorkomen of ze vermijden deze situaties.
Misofonie ontstaat vaak al op jonge leeftijd en kan een ontwrichtende invloed hebben op het leven van alle betrokkenen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld thuis niet meer samen eten, niet meer samen in een auto zitten of ergens logeren. Dit heeft een grote invloed op het hele gezin. In de klas kunnen zij last hebben van aandachts- en concentratieproblemen, wat kan leiden tot slechtere schoolprestaties, schooluitval en sociaal isolement. Op lange termijn kan misofonie leiden tot een verhoogde kans op psychosociale problemen en psychische problemen zoals depressieve klachten.
Misofonie is pas heel recent erkend als stoornis en staat nog niet omschreven in het handboek van de psychiatrie, de DSM-5. Damiaan Denys, hoogleraar Psychiatrie, beschreef als eerste misofonie als psychiatrische aandoening. Hoewel misofonie vaak al op jonge leeftijd ontstaat en grote gevolgen kan hebben, bestaan er wereldwijd nog geen gevalideerde vragenlijsten en is er nog geen wetenschappelijk onderzochte behandeling voor kinderen en jongeren. Het gevolg is dat kinderen en jongeren geen of een verkeerde behandeling krijgen. En daar willen we met dit onderzoek iets aan doen!
Onderzoek naar misofonie
Dit onderzoek wordt uitgevoerd bij het expertisecentrum Dwang, Angst en Tics (en Misofonie) van Levvel en de afdeling Psychiatrie van het Amsterdam UMC. Ons doel is om een goede en betrouwbare vragenlijst te ontwikkelen om misofonie bij kinderen en jongeren vast te kunnen stellen. En omdat er naast diagnostiek ook behandeling nodig is, onderzoeken we ook de effectiviteit van een nieuw cognitief gedragstherapeutisch groepsbehandelprotocol voor kinderen en jongeren met misofonie.
Het onderzoek is gestart in september 2021 en loopt nog door tot juni 2023. In de zomer van 2024 verwachten we de resultaten kenbaar te kunnen maken. Helaas kunnen kinderen/jongeren met misofonie zich nu niet meer aanmelden.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Lotte Rappoldt (MSc), onder leiding van professor dr. Lisbeth Utens (Levvel/UvA), dr. Nienke Vulink (Amsterdam UMC) en professor dr. Damiaan Denys (Amsterdam UMC) en wordt mogelijk gemaakt door het Fonds SGS.
Meer weten?
Met vragen over het onderzoek kun je contact opnemen met Lotte Rappoldt, l.rappoldt@levvel.nl.
Met vragen over misofonie kun je terecht op het spreekuur van het expertisecentrum Dwang, Angst en Tics (en Misofonie): 088 054 70 00
Je kunt bellen voor het telefonisch spreekuur op:
- maandag van 12.00 tot 13.00 uur
- dinsdag van 13.00 tot 14.00 uur
- woensdag van 13.00 tot 14.00 uur
- vrijdag van 12.00 tot 13.00 uur.