Polikliniek School2Care
Informatie voor verwijzers
School2Care is een aanpak voor jongeren die thuis, op school én in hun vrije tijd ernstige problemen hebben. Door samen met hen aan een positief toekomstperspectief te werken, kunnen jongeren zich in hun eigen omgeving positief ontwikkelen. Leerlingen krijgen een intensief programma waarin onderwijs en zorg zijn geïntegreerd. iHub-Altra verzorgt het onderwijs. Coaches begeleiden de jongeren naar een vervolgopleiding en een positieve vrijetijdsbesteding. Levvel biedt diagnostiek, begeleiding, behandeling.
Voor wie is de polikliniek School2Care passend?
De polikliniek is voor jongeren van 12 t/m 18 jaar. Bij wie vaak sprake is van meervoudige (forensische) problemen, zowel op school, als thuis en in hun vrije tijd. Daarbij kunnen ze kampen met traumagerelateerde klachten, persoonlijkheidsproblemen, gedragsproblemen, gebrek aan motivatie, ontwikkelingsproblemen en/of een complexe thuissituatie. Sommige jongeren hebben een zorgelijke criminele ontwikkeling doorgemaakt, zijn verhard, of hebben een strafrechtelijke maatregel.
Team polikliniek School2Care
De polikliniek is een multidisciplinair team, bestaande uit: GZ-psychologen, Kinder- en Jeugdpsychiater, Basispsychologen, RGT-therapeuten, Systeemtherapeut, Psychomotorisch therapeut en Ambulant Sociotherapeut. Vanwege de complexe doelgroep hebben de behandelaren een lange adem en zijn ze flexibel, hierdoor kunnen ze goed aansluiten bij de jongeren. Daarnaast werken behandelaren van de polikliniek nauw samen met de docenten en coaches van de school. Doordat de polikliniek zich in de school bevindt, kunnen zij snel schakelen en adviseren bij een crisis.
Werkwijze en behandelmogelijkheden
Op aanvraag van het onderwijsdeel van School2care (i-Hub) maken de behandelaren van de polikliniek (Levvel) een dossieranalyse, om de voorgeschiedenis en de onderliggende problematiek van een leerling inzichtelijk te krijgen. Dat geeft bij de start van het traject een breed beeld van de jongere. Zo creëren we een passend hulpaanbod dat aansluit bij de jongere en het gezin.
In het startgesprek stemmen de behandelaren met de verwijzer en zorgcoördinator af of hulp vanuit de polikliniek geïndiceerd is. Als dat zo is, maken zij een gezamenlijk plan, dat kan bestaan uit:
- Diagnostische en psychologische onderzoeken;
- Motiverende gespreksvoering: gesprekken om jongeren te motiveren voor behandeling;
- Systemische behandeling: zowel systeemtherapie als relationele gezinstherapie (RGT);
- Individuele behandeling die zich richt op emotieregulatie, traumaverwerking, agressiebeheersing en stressvermindering. Zoals: cognitieve gedragstherapie (CGT en TFCGT), dialectische gedragstherapie (DGT), psychomotore therapie (PMT), schematherapie, emdr en agressieregulatietherapie (AR op maat);
- Psychiatrisch onderzoek en behandeling, inclusief farmacotherapie.
Behandelaren evalueren regelmatig het behandelplan met alle betrokkenen en de jongere. De behandeling wordt afgesloten als de doelen behaald zijn. Ook als een leerling al uitgestroomd is bij School2Care, dan blijft de polikliniek betrokken tot dat de behandeldoelen behaald zijn en/of passende vervolghulp opgestart is.
Aanmelden
Jongere worden via hun huidige school en het samenwerkingsverband aangemeld bij School2Care. In overleg met de zorgcoördinator van School2Care, de verwijzer en huidige hulpverleners wordt gekeken of behandeling bij de polikliniek geïndiceerd wordt.
Vragen over de polikliniek
Staat een jongere op de wachtlijst, of volgt die al onderwijs bij school2care en wil je meer informatie over het aanbod van de polikliniek? Neem dan contact op met Carmen Rijk of Mary Bruijn:
c.rijk@levvel.nl