jongen met pet en hoodie
image/svg+xml

Soms kiest iemand anders voor jou

Wet zorg en dwang bij Levvel

Wij zetten ons in om jou en de mensen om je heen te helpen. We bieden die hulp die nodig is en die bij jou past. Je hebt hierin de vrijheid om zelf te kiezen. Vrijheid betekent echter niet dat alles kan. Belangrijk is dat het veilig is voor jou en anderen. Soms mag je even niet zelf kiezen, dan is het te gevaarlijk of heel slecht voor jezelf of voor een ander. Dan bepaalt iemand anders voor jou. Hoe we dat doen, lees je hier.

 

 

Afspraken maken

We doen altijd onze uiterste best om de hulp zo vrijwillig mogelijk te bieden. Dat betekent dat jij, en in veel gevallen ook de belangrijke mensen om jou heen, de hulp zelf wil. Belangrijk is dat het veilig en goed is voor jou en anderen.
Soms is iets heel slecht voor jezelf of een ander. Dan maken we samen afspraken over wat goed en veilig is voor jou. Daar moet iedereen zich aan houden.  

Lukt het niet om samen afspraken te maken? Dan mogen we een andere beslissing nemen. Dit noemen we onvrijwillige zorg. Dat kunnen we niet zo maar doen. We moeten dan eerst advies vragen aan mensen die er verstand van hebben. Zij kijken mee of het echt niet anders kan, of het goed voor je is (ook als je het er niet mee eens bent) en dat het zo kort mogelijk duurt. We blijven samen in gesprek en we blijven naar jou luisteren. Dit is in de wet zorg en dwang zo geregeld. 
 



Waar kan de onvrijwillige zorg  over gaan?

  • het gebruik van je mobiele telefoon  
  • over eten, drinken, alcohol, drugs en roken 
  • over je financiën 
  • over wanneer je de deur uit gaat 

Het verschil tussen onvrijwillige zorg en afspraken is soms wat moeilijk te zien.  Heb je vragen? Ga in gesprek met je begeleider of behandelcoördinator.

 
 

Plotseling gevaar 

Soms zijn er gevaarlijke situaties. Dan mag de begeleiding zorg bieden om de veiligheid te herstellen. Dat mag dan zonder dat jij en je ouders daar toestemming voor hebben gegeven of er van tevoren over hebben gesproken.   

Bij plotseling gevaar kunnen we de volgende dingen doen: 

  • Je tijdelijk wegsturen 
  • De deur dicht houden 
  • Je vastpakken 
  • Het doorzoeken van je spullen of je kamer 

We doen dit alleen als het echt niet anders kan. En we doen dit zo weinig en zo kort mogelijk. Na afloop praten we er met je over. Dat doen we als iedereen weer rustig is. We bespreken dan bijvoorbeeld of er nieuwe afspraken gemaakt moeten worden. 


 

Heb je hier hulp bij nodig?

We doen ons best om zo goed mogelijk met elkaar in gesprek te blijven. Het kan natuurlijk zijn dat je het niet eens bent met de beslissingen. Dan kan je verschillende dingen doen. Jij, en de belangrijke mensen om jou heen, kunnen met iemand van Levvel praten. Komen jullie er samen niet uit? Dan is er een vertrouwenspersoon van Jeugdstem (www.jeugdstem.nl). Deze kan jou verder helpen. Levvel heeft ook een klachtenfunctionaris die je kan helpen. 

Lees meer op onze website

Misschien vind je dit ook interessant?