Stoere Schildpadden: groepsprogramma voor kinderen (4-6 jaar) met gescheiden ouders
Informatie ouders en verwijzers
Stoere Schildpadden is een groepsprogramma voor kinderen van 4-6 jaar (kleuters) van wie de ouders gescheiden zijn. Door de (echt)scheiding krijgen kinderen soms gedragsmatige of emotionele problemen. In deze groep leren de kinderen daarmee om te gaan en zich beter aan te passen aan de nieuwe situatie.
Dit aanbod is alleen beschikbaar als je woont binnen de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen of Haarlemmermeer.
Uit onderzoek blijkt dat het programma helpt bij het voorkomen en verminderen van problemen bij deze groep kinderen. Kinderen zitten na deelname lekkerder in hun vel.
De trainers werken iedere sessie met ‘groepsschildpad Sam’, een handpop die de kinderen bijvoorbeeld vertelt hoe hij omgaat met (echt)scheiding van zijn eigen ouders. Stoere Schildpadden biedt kinderen een ondersteunende en gezellige groepsomgeving, waarin ze kunnen oefenen met manieren om met de (echt)scheiding om te gaan.
Het programma is niet voor kinderen met ernstige gedrags- en/of emotionele problemen. Voor deze kinderen kan een individuele training passender zijn.
Wat is het doel?
Het programma sluit aan bij de psychologische reacties na scheiding en ontwikkelingskenmerken van 4-6 jarigen. Er wordt een veilige sfeer gecreëerd en zorgvuldig omgegaan met vertrouwelijke informatie van de kinderen.
De meeste kinderen van deze leeftijd zijn erg verdrietig over de scheiding van hun ouders en hopen op verzoening. Zij begrijpen vaak de redenen voor de scheiding niet goed, en betrekken zichzelf hierin. Ook is er de angst om alleen gelaten te worden en heimwee naar hoe de situatie eerst was. Maar ook verbijstering over het uiteengevallen gezin,en verwarring over wat een scheiding wel en niet betekent, komen veel voor.
Hieraan besteedt Stoere Schildpadden bewust en op een speelse manier aandacht. De twee meest belangrijke doelstellingen van Stoere Schildpadden zijn:
- Het ervaren van steun van leeftijdgenootjes die hetzelfde meemaken om zo de spanning van de scheiding te verminderen.
- Vaardigheden leren om problemen te leren oplossen zodat kinderen beter om kunnen gaan met gevoelens na de scheiding.
Wat is de werkwijze?
Stoere Schildpadden bestaat uit 12 wekelijkse bijeenkomsten van 45 minuten. Een groep bestaat uit maximaal 6 kinderen en komt tijdens of na schooltijd bij elkaar. Uiteraard word je als ouder geïnformeerd en betrokken bij de training. Tijdesn de intake van het kind, tijdens de groepsbijeenkomst met andere ouders en bij de aparte eindevaluatie. Ook ontvang je als ouder regelmatig informatie over de training via onze nieuwsbrieven en weekmails.
Handpop Sam, een groepsschildpad, speelt een centrale rol. Sam is een zachte handpop die de trainer gebruikt om gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Sam heeft ook gescheiden ouders en is dus naast een aantrekkelijk kameraadje een lotgenootje die zijn ervaringen deelt met de kinderen uit de groep. Sam is ook een belangrijk voorbeeld in het oefenen van vaardigheden in door middel van een poppenspel.
Naast het poppenspel gebruiken we veel creatieve materialen en spelvormen zoals: voorleesboeken, spelletjes, kaartjes en tekeningen. Aan het einde van iedere bijeenkomst krijgen kinderen een werkblad mee uit het ‘Ik kan een heleboel-boekje’. De werkbladen zijn gekoppeld aan de inhoud van de bijeenkomsten. Het boekje is een mogelijke manier om de brug te slaan tussen de training en de thuissituatie van het kind: het kind oefent en de ouder kan ondersteunen.
Hoe kan er aangemeld worden?
De trainingen zijn vrij toegankelijk. Er is geen verwijzing nodig. Echter, deze training is alleen voor kinderen uit de gemeente Aalsmeer/ Amstelveen en Haarlemmermeer ingekocht. Aanmelden kan via de website van Levvel. Je vindt daar het algemene aanmeldformulier. Heb je nog vragen over het aanmelden? Stuur een mail naar:
Aanmeldingen@levvel.nl
Of bel
088 054 70 01
Contactgegevens
Wil je meer weten over deze training?
Voor de gemeente Haarlemmermeer: neem contact op met Klaartje Sluijs, k.sluijs@levvel.nl
Voor de gemeente Aalsmeer en Amstelveen: neem contact op met Christa Sigling, c.sigling@levvel.nl