Integratief opvoeden: ‘een praktisch en relativerend boek’
Integratief opvoeden is een boek met specifieke opvoedstrategieën voor opvoeders van chronisch getraumatiseerde kinderen. Deze opvoedstrategieën zijn te gebruiken door ouders/pleegouders, familieleden en anderen die een kind verzorgen dat gehechtheidstrauma heeft meegemaakt. Ook kan het boek gebruikt worden door therapeuten om een behandeling te ondersteunen, waarbij EMDR en gezinstherapie wordt geïntegreerd (zoals IGT-K).
Vaardigheden en strategieën
Kinderen die nare gebeurtenissen hebben meegemaakt binnen hun gehechtheidsrelaties door mishandeling, verwaarlozing, medische ingrepen of uithuisplaatsingen ervaren intense pijn, angst en wantrouwen. Deze diepe gevoelens uiten zich vaak in ‘lastig’ gedrag, agressie of extreme geslotenheid, zelfs nadat de thuisomgeving is veranderd door adoptie, pleeggezinplaatsing, een voogdijmaatregel of het oplossen van problemen thuis.
Integratief opvoeden geeft informatie over de invloed van gehechtheidstrauma op de hersenontwikkeling. Je krijgt vaardigheden en strategieën aangereikt die het functioneren van je kind kunnen verbeteren. Je leert hoe je benodigdheden om de gehechtheid te bevorderen (zoals affectie, emotionele afstemming en spel) kunt inzetten om de kloof tussen jou en je kind te overbruggen. Mindfulness en strategieën om de hersenen van je kind te kalmeren zullen je kind ondersteunen om te reflecteren op zijn eigen gedachten, gevoelens en keuzes. Hierdoor leert je kind om op een effectievere manier beslissingen te gaan maken.
‘Dit boek is een must voor pleegouders!’
Jeroen, pleegouder bij Levvel: ‘Wat een geweldig boek, heel praktisch en relativerend. Een verrijking voor mezelf en ons 11-jarige pleegkind met gehechtheidstrauma’s. Pleegkinderen weten je enorm te triggeren, waardoor opvoeden soms moeizaam gaat en het een kunst is om er op de juiste manier voor je pleegkind te zijn. Mijn partner en ik wilden dat het contact met ons pleegkind beter zou worden. Deze oudergids helpt daarbij, in ons geval samen met de therapiesessies van Levvel. Het boek leert je om op een andere manier naar situaties te kijken en op een andere manier met het gedrag van je pleegkind om te gaan. Het eerste deel van het boek gaat over je eigen pijnpunten. Wat zijn jouw ervaringen, wat raakt je, zijn jouw gevoelens en gedachten, en hoe kan je die veranderen? Spannend en confronterend, maar daardoor sta ik nu veel steviger in mijn schoenen. Ik kan nu beter door het gedrag van ons pleegkind heen kijken en hem goed ondersteunen. Het boek bevat herkenbare voorbeelden, zoals hoe een gesprek tussen een pleegouder en kind meestal verloopt, maar ook hoe zo’n gesprek zou kunnen verlopen. In het tweede deel van het boek wordt je pleegkind erbij betrokken. Ook voor hen staat het boek vol tips, zoals tot rust kunnen komen. Ons pleegkind heeft veel nachtmerries met enge mensen. In plaats van te reageren alsof hij aandacht wil, weet hij nu dat hij mij mag roepen en ik de enge personen in zijn droom dan wegstuur. Laatst had hij gedroomd dat hij zelf had teruggevochten! Door het boek kan ik beter meeveren met ons pleegkind, geef hem ruimte, heb meer geduld. Daardoor raakt hij met ons vertrouwd, durft zich te hechten. Had ik dit boek tien jaar geleden maar gelezen. Dit boek is een must voor pleegouders!’
Vertaling
Het oorspronkelijke boek Integrative Parenting werd geschreven door ervaren therapeuten uit de Verenigde Staten: Debra Wesselmann, Cathy Schweitzer en Stefanie Armstrong. Integratief opvoeden is de Nederlandse editie. De vertaling en bewerking is verzorgd door Nathalie Schlattmann, klinisch psycholoog, EMDR- en TF-CBT supervisor, Mara van der Hoeven, orthopedagoog en onderzoeker, en Irma Hein, kinderpsychiater en onderzoeker. Alle drie zijn zij verbonden aan Levvel, specialisten voor jeugd en gezin, te Amsterdam.
Bestel het boek op de website van de uitgever of maak kans op één van de 3 gratis exemplaren door een reactie achter te laten op facebook of linkedin. Deze win-actie loopt tot 15 april 2021.