Onderzoek naar effectiviteit van Tackle Your Tics
Is de korte intensieve groepsbehandeling Tackle Your Tics effectief voor jongeren met een ticstoornis? Daar wordt onderzoek naar gedaan. Er is namelijk behoefte aan meer toegankelijke behandelingen van hoge kwaliteit die zich ook richten op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Promovendus Annet Heijerman, werkzaam bij Levvel en AmsterdamUMC, doet een Nederlandse Tackle Your Tics studie onder jongeren met een ticstoornis.
In de Tackle Your Tics behandeling gaan kleine groepen jongeren in vier dagen tijd samen aan de slag met gedragstherapie, workshops en ondersteunende activiteiten.
Ruim 100 honderd jongeren behandeld
Het syndroom van Gilles de la Tourette en chronische ticstoornissen kunnen een grote belasting voor jongeren en hun families vormen. Om de effectiviteit van Tackle Your Tics te onderzoeken wordt er een gerandomiseerde gecontroleerde trial uitgevoerd: jongeren die de groepsbehandeling Tackle Your Tics volgen, worden vergeleken met een controlegroep die deze behandeling op een later moment volgt. Alle jongeren worden op dezelfde tijdstippen beoordeeld: bij de start, na 4 weken, en na 3 en 6 maanden follow-up. Gekeken wordt naar de ernst van de tics, de kwaliteit van leven en het verdere functioneren van jongeren en hun gezin. Eind augustus is de laatste groep (aanmeldingen zijn niet meer mogelijk). Dan zijn ruim 100 jongeren behandeld in totaal 18 groepen.
Meer behandelopties
De resultaten van dit onderzoek worden begin 2023 verwacht. Dan weten we of Tackle Your Tics effectief is. En of we deze groepsbehandeling als behandeloptie naast individuele behandelingen kunnen inzetten. Annet Heijerman: “We komen door dit onderzoek te weten óf deze behandeling werkt maar ook voor wie. Want niet ieder kind is gebaat bij dezelfde soort behandeling."
Dit onderzoek wordt bij Levvel uitgevoerd onder leiding van professor Lisbeth Utens in samenwerking met AmsterdamUMC/UvA, Accare, Yulius, Stichting Gilles de la Tourette, TicXperts en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
Lees hier de publicatie in @BMJ_Open waarin het protocol wordt beschreven voor het bestuderen van deze korte, intensieve groepsbehandeling voor kinderen met #Tourette of #tics.