Still uit de documentaire
image/svg+xml
Gepubliceerd op 3 oktober 2024

Tegenlicht-documentaire over jeugdzorg

VPRO's Tegenlicht maakte een documentaire over jeugdzorg in Nederland. Voor een deel gaat de documentaire over gesloten jeugdzorg en de transformatie van de Koppeling naar een plek waar jongeren zelfstandig leren wonen: de Tafelberg.

Nieuws

Levvel werkte mee aan de documentaire

Oud-directeur van de Koppeling Frederique Coelman is een van de geïnterviewden. Ook doen jongeren die in de Koppeling hebben gezeten hun verhaal. De Koppeling was de JeugdzorgPlus-afdeling van Levvel. Inmiddels zijn de overgebleven JeugdzorgPlus-groepen verhuisd naar huiselijke appartementen in een woonwijk.

Opnames bij De Tafelberg

De opnames zijn gemaakt tijdens de bouw van De Tafelberg. Eind 2024 betreden de eerste jongeren hun woning. Helaas waren er nog geen beelden van jongeren die in De Tafelberg wonen - daar was het nog net te vroeg voor.

Wat is De Tafelberg?

De Tafelberg is een nieuwe woonplek voor 290 jongeren. Het pand combineert wonen, leren, werken en ontspannen voor een diverse doelgroep. In gemeenschappelijke ruimtes kunnen jongeren elkaar ontmoeten en deelnemen aan diverse activiteiten. 

De community wordt ondersteund door ‘team Tafelberg’ dat bestaat uit de community manager, een beheerder, Community Builders, gangmakers en  maatschappelijk ondernemers. Zij zorgen er samen voor dat De Tafelberg een fijne plek is om te wonen. 

 

Waarom de jeugdzorg al meer dan vijftig jaar vastloopt