Terugblik Oudercafé: thuiszittende kinderen en schoolverzuim
Eind november vond er weer een Oudercafé plaats, met als thema thuiszittende kinderen en schoolverzuim. De avond opende met een persoonlijke voordracht: Elske, lid van de Ouderraad, deelde haar ontroerende column 'We zijn weer thuis'. Vervolgens gaf Martin Schravesande, auteur van De Thuiszittersklas, inspirerende tips en was er volop ruimte om ervaringen te delen.
Goede klik en oprechte aandacht
Tijdens deze avond werd uitgebreid stilgestaan bij de impact van thuiszitten op zowel kinderen als ouders. Ouders ervaren vaak spanning door uiteenlopende verwachtingen binnen het gezin, wat verwarring en onzekerheid bij kinderen kan veroorzaken. Ook de relatie met hulpverleners bleek cruciaal: een goede klik en oprechte aandacht voor de behoeften van het kind en gezin zijn bepalend voor het gevoel van steun.
Balans tussen loslaten en ingrijpen
Volgens Martin Schravesande, auteur van De Thuiszittersklas, is het belangrijk voor ouders om ruimte te voelen om eigenwijs te zijn. Voor sommige kinderen werken alternatieven, zoals Briljant Future Kids of Digibende, beter dan regulier onderwijs. Martin benadrukte de balans tussen loslaten en ingrijpen: te veel loslaten kan problemen verwaarlozen, terwijl overmatig ingrijpen de druk zo kan vergroten dat kinderen ‘murw gedraaid’ raken in de hulpverlening. Hierdoor komen kinderen in een overlevingsstand, waardoor ze nauwelijks nog contact hebben met hun eigen gevoelens.
Met vertrouwen ruimte geven
Kinderen willen zich van nature ontwikkelen, maar dit gebeurt niet altijd op het tempo dat wij als ouders en hulpverleners voor ogen hebben. Het creëren van ruimte voor kinderen is essentieel. Zowel ouders als hulpverleners spelen hierin een cruciale rol door kinderen het vertrouwen te geven dat ze nodig hebben. Het gaat erom dat je je kind de ruimte geeft om zich te ontwikkelen, terwijl je als ouder beschikbaar en in verbinding blijft. “Het komt goed, maar niet op jouw moment” verwoordde Martin treffend.
Ook van scholen en docenten vraagt dit lef: de moed om buiten de kaders van tijdsdruk, protocollen en standaardverwachtingen te treden. Het zou ontzettend waardevol zijn als het onderwijs zich meer aanpast aan de unieke ontwikkeling van elk kind. Helaas is dit niet altijd mogelijk binnen de huidige structuren. Het is daarom des te belangrijker om kinderen oprecht vertrouwen te schenken. Alleen met een gemeend en voelbaar vertrouwen kunnen we hen de ruimte geven om op hun eigen manier en tempo te groeien.
Oudercafé 12 februari
We kijken terug op een leerzame avond vol onderling begrip; we danken iedereen die erbij was. Het volgende Oudercafé gaat over omgaan met druk en vindt plaats op 12 februari.