Suïcide preventietraining
image/svg+xml

Suïcide preventietraining voor pleegouders en gezinshuisouders

Onderstaande oproep ontvingen we van Kim Setkowski van de Rijksuniversiteit Groningen

Vanuit de Rijksuniversiteit Groningen is er een suïcidepreventie training voor pleegouders en gezinshuisouders ontwikkeld. In deze training leren gezinshuisouders en pleegouders hoe zij de suïcidale gedachten van hun pleegkind/gezinshuiskind beter met hen bespreekbaar kunnen maken, hoe zij zelfverzekerd en consistent kunnen handelen, en hoe zij hun pleegkind/gezinshuiskind kunnen helpen om meer weerstand tegen deze gedachten te bieden. Deze training is uniek: nog niet eerder is er in Nederland een uitgebreide suïcidepreventie training gemaakt gericht op gezinshuisouders en pleegouders. De afgelopen tijd is er hard aan de inhoud van de training gewerkt. Inmiddels is de training klaar en kunnen gezinshuisouders en pleegouders zich vanaf nu aanmelden voor de training. De training bestaat uit vier dagdelen, vindt online plaats en is geheel kosteloos te volgen. De eerste trainingsgroep zal vanaf eind juli 2024 van start gaan. Er zullen dit jaar meerdere trainingsgroepen plaatsvinden (pleegouders en gezinshuisouders hebben de mogelijkheid om tot en met december 2024 deel te nemen aan een trainingsgroep). De data worden op basis van beschikbaarheid van de geïnteresseerde gezinshuisouders en pleegouders bepaald.

Bent u gezinshuisouder of pleegouder en heeft u momenteel te maken met een pleegkind die last heeft van suïcidale gedachten? Of heeft u een sterk vermoeden dat dit speelt? Dan kunt u zich vanaf nu aanmelden (zie kopje ‘aanmelden’ in link hieronder).

 

Training

Waarom deze training?

Pleegjongeren hebben vergeleken met andere jongeren drie tot vier keer vaker last van suïcidale gedachten en suïcidaal gedrag. Binnen gezinshuizen en pleeggezinnen wordt nog relatief weinig over dit onderwerp gesproken. Wanneer er wel over dit thema wordt gesproken, leidt dit vaak nog niet tot het gewenste resultaat. Wij willen hier verandering in brengen. Daarom is vanuit de Rijksuniversiteit Groningen dit nieuwe onderzoeksproject bedacht. Eén van de belangrijkste doelen van dit project is om te onderzoeken of deze training effectief is. Om dit goed te kunnen onderzoeken, zullen wij aan alle deelnemende gezinshuisouders en pleegouders vragen of zij en hun pleegkind op vier verschillende momenten een vragenlijst willen invullen.

Aanmelden

Gezinshuisouders en pleegouders kunnen vanaf eind juli 2024 aan deze suïcidepreventie training deelnemen. De training is kosteloos te volgen en is SKJ-geaccrediteerd. Bent u geïnteresseerd om deel te nemen aan de training? Of bent u er nog niet over uit, maar wilt u wel op de hoogte blijven van de training? Dan kunt u zich aanmelden. Dit doet u door contact op te nemen met Kim Setkowski. Zij is onderzoeker bij de Rijksuniversiteit van Groningen en verder werkt zij als psycholoog bij 113 Zelfmoordpreventie (e-mail: k.setkowski@rug.nl en telefoonnummer: 06-12869214).

Mocht u na het lezen nog vragen hebben, dan kunt u onze webpagina bezoeken (link: https://www.rug.nl/gmw/pedagogical-and-educational-sciences/research/onderzoek-suicidepreventie-training/aanmelden-onderzoek/). Via deze webpagina kunt u zich ook aanmelden voor de training (onder het kopje ‘aanmelden’).

Zoek je direct hulp voor iemand die zelfmoordgedachten heeft, neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie. Dat kan 24/7, gratis en anoniem door te bellen naar 0800-0113. Chatten kan via www.113.nl.

 

Afbeelding verwijderd.