Bang om te praten
Selectief mutisme
Sommige kinderen en jongeren vinden het lastig om te praten. Thuis lukt het praten dan bijvoorbeeld wel. Maar op school of tegen onbekenden niet. Het lijkt dan alsof je dichtklapt of blokkeert. Dat gaat veel verder dan ‘gewoon’ verlegen zijn. Dit heet ook wel selectief mutisme. Selectief mutisme is een angststoornis. Kinderen en jongeren durven niet te praten, terwijl ze de taal wel beheersen.
Zo kunnen wij je helpen
Vaak is het nodig om eerst goed te onderzoeken wat er precies aan de hand is. We verzamelen zoveel mogelijk informatie over jouw klachten en jouw situatie. We praten met jou en je ouders en andere mensen in je omgeving. Daarna kijken we welke hulp het beste past. Dat doen we altijd samen met jou en je ouders of opvoeders. Een behandeling is voor iedereen weer anders.
Onze hulp bestaat bijvoorbeeld uit:
- Informatie en voorlichting over selectief mutisme.
- Leren hoe je je problemen kunt verminderen. Elke week komt een behandelaar bij jou op school. Die helpt je om stap voor stap te oefenen met durven praten.
- Begeleiding van jouw juf of meester. Zodat hij of zij jou ook kan helpen met oefenen.
- Begeleiding van ouders en opvoeders. Daarbij leren ze hoe ze jou het beste kunnen helpen. Bijvoorbeeld door samen met jou te oefenen om te durven praten.
Heb je al eerder hulp gehad, maar werkte het niet? Wij hebben een TOPGGz-keurmerk. Dat betekent dat we zijn gespecialiseerd in ingewikkelde en moeilijk te behandelen klachten. Lees hier meer over TOPGGz en hoe wij je kunnen helpen.
Informatie voor therapeuten en verwijzers