Niet tegen bepaalde geluiden kunnen
Misofonie
Ben je overgevoelig voor geluiden van anderen, zoals ademhalen, kauwen of kuchen? En voel je misschien woede of walging als je deze geluiden hoort? Dan kan dat duiden op misofonie. Soms kan misofonie zo erg zijn, dat je situaties of personen gaat vermijden. Bijvoorbeeld: apart zitten met eten. Of altijd een koptelefoon op hebben.
Zo kunnen wij je helpen
Vaak is het nodig om eerst goed te onderzoeken wat er precies aan de hand is. We verzamelen zoveel mogelijk informatie over jouw klachten en jouw situatie. We praten met jou en je ouders en we vragen jullie om vragenlijsten in te vullen. Daarna kijken we welke hulp het beste past. Dat doen we altijd samen met jou en je ouders of opvoeders.
Onze hulp bestaat bijvoorbeeld uit:
- Informatie en voorlichting over misofonie.
- Gezinsgesprekken, waarin bijvoorbeeld je ouders, broers of zussen uitleg krijgen over misofonie.
- Training, begeleiding of therapie waarin je leert om geluiden anders te ervaren. En er anders op te reageren. Zodat je de geluiden niet meer uit de weg hoeft te gaan. Je leert bijvoorbeeld op een speelse manier:
- hoe je je aandacht verlegt om het gevoel van walging en boosheid te veranderen;
- hoe je ontspanningstechnieken inzet;
- hoe je dingen die je nu vermijdt, weer kunt oppakken.
Heb je al eerder hulp gehad, maar werkte het niet? Wij hebben een TOPGGz keurmerk. Dat betekent dat we zijn gespecialiseerd in ingewikkelde en moeilijk te behandelen klachten. Lees hier meer over TOPGGz en hoe wij je kunnen helpen.