Levvel terugblik 2022
Wat speelde er in 2022? We blikken terug aan de hand van 7 onderwerpen. Wil je meer weten over Levvel? De Infographic geeft beknopte informatie én cijfers die weergeven wie we zijn en waar we voor staan. Als je daarin klikt op de diverse linkjes, kun je meer lezen over het betreffende onderwerp of luisteren naar een podcast.
Geen kind meer gesloten
Na jaren werken aan de transformatie, kunnen we met trots zeggen dat het grote instellingsgebouw van de Koppeling, JeugdzorgPlus, in 2022 gesloten is. Jongeren die gesloten jeugdzorg nodig hebben, bieden we nu zorg in kleine groepen, in huiselijke appartementen, in woonwijken.
De ambitie ‘Geen kind meer gesloten’ werd 10 jaar geleden ingezet. Samen met ketenpartners (gemeente, politie, Jeugdbescherming en anderen) leerden we om gesloten plaatsingen steeds meer te voorkomen. In de jaren veranderde de inhoud van de behandeling: geen eenheidsworst meer maar individueel maatwerk. ‘We kijken naar wat heeft deze jongere nodig en hoe kunnen we daarbij aansluiten?’, aldus Frederique Coelman, directeur bij Levvel. En de manier van werken veranderde. Van machtsverhoudingen en repressie naar zogenaamde relationele, liefdevolle zorg en gelijkwaardige relaties. ‘De essentie van de aanpak is dat straf niet het middel is om een ander aan te zetten tot verandering’, legt Coelman uit. ‘Van belang is dat je achter het gedrag van een jongere kunt kijken, contact kunt maken en daar op een goede manier bij aan kunt sluiten. Ook als die jongere schreeuwt of dingen kapotmaakt blijf je erbij. Een kind in nood laat je niet alleen.’
Kleinschalige woonvormen
Voor de jongeren die toch nog een gesloten plaatsing nodig hebben, ontwikkelden we een nieuwe manier van werken. In totaal zijn er nu vijf kleinschalige woonvormen waar jongeren wonen. Op de nieuwe locaties zijn letterlijk minder deuren gesloten. ‘De voordeur is nog wel 'dicht’ ter bescherming', licht directeur Frederique Coelman toe, ‘Een andere belangrijke verandering is kleinere groepen van 5 of 6 jongeren per groep’.
Minder plaatsingen
Gesloten jeugdzorg overbodig maken begint bij het voorkomen van gesloten plaatsingen. Daar was een systeemverandering voor nodig, die we ontwikkelden samen met ketenpartners. Van het veranderproces hebben we met medewerkers en jongeren een podcast gemaakt in 2022.
Daarnaast startte in 2022 Thuis+. Dat is een ambulant team dat jongeren en hun gezin hulp biedt thuis. Zo voorkomen we nog meer uithuisplaatsingen. Het uiteindelijk doel is immers ook: minder kinderen gesloten plaatsen.
De Tafelberg
Het oude pand van de Koppeling gaat in 2023 veranderen in een community voor jongeren. Er komen 290 kleine, zelfstandige studio’s voor jongeren van 16 tot 27 jaar. 230 studio’s zijn bedoeld voor starters, studenten en jongwerkenden en 60 studio’s zijn voor jongeren die (enige) begeleiding nodig hebben. Onder de naam de Tafelberg wordt er gebouwd aan een community waar naast wonen, ook ruimte is voor leren, werken en ontspannen.
Opening HIC afdeling Panama
Na anderhalf jaar vol voorbereidingen opende in juli 2022 de HIC afdeling Panama. Hier kunnen jongeren terecht die acute psychiatrische zorg nodig hebben. De HIC-methodiek sluit aan bij ons streven om het gebruik van dwang en drang terug te dringen.
De HIC is een antwoord op de behoefte in de samenleving om mensen die in ernstige psychiatrische nood verkeren goed en menswaardig op te vangen en te behandelen. En dit in een omgeving waar veiligheid en bescherming gecombineerd wordt met respectvolle zorg en behandeling. Centraal staat daarin het terugdringen van dwang en drang met de aandacht gericht op het herwinnen van de eigen regie van de jongere.
De uitstraling van de afdeling is gastvrij en vriendelijk. We streven ernaar dat ouders bij de opname aanwezig zijn, de afdeling heeft hiervoor speciale rooming-in kamers. We leggen zoveel mogelijk regie bij de jongere en we hebben de mogelijkheid om een jongere individueel te begeleiden in een eigen appartement op de afdeling. En op de afdeling is geen kantoor meer te bekennen! Als we moeten overleggen doen we dat kort in een van de gespreksruimtes, maar rapporteren doen we gewoon vanaf een werkplek in het woongedeelte.
Gebiedsgericht werken
Levvel voert sinds 2022 het gebiedsgericht werken in. We zijn gestart in Amsterdam. In andere regio’s starten gebiedsteams in 2023. We willen zo dichtbij mogelijk bij jongeren en hun (pleeg)ouders, in de eigen omgeving de best passende hulp te kunnen bieden. Gebiedsteams werken met diverse soorten hulpverleners samen in één team. Ze hebben expertise in psychische en psychiatrische problemen, jeugd- en opvoedhulp en jeugdhulp bij licht verstandelijke beperking. Maar ook bijvoorbeeld specifieke kennis over het jonge kind, pubers, de overgang naar volwassenheid of complexe problemen bij gezinnen of crisissituaties. Dit om zoveel mogelijk maatwerk te kunnen bieden.
Dit doen we bij voorkeur vanuit de woon- en leefomgeving van de jongere. Een gebiedsteam ziet er niet in ons hele verzorgingsgebied hetzelfde uit. De verschillen zijn vaak nodig om goed aan te kunnen sluiten bij wat er in die regio nodig én mogelijk is. Een gebiedsteam van Levvel fungeert als een vooruitgeschoven post van de zorg die geheel Levvel aan gezinnen kan bieden. Er is een snelle toegang tot alle overige hulp en expertise van Levvel. Ook bij crisissen en acute of ingewikkelde (psychiatrische) problematiek.
Samen
Om snel en persoonlijk de hulp te kunnen afstemmen op de jongere, werkt een gebiedsteam met veel verschillende mensen samen zowel binnen als buiten het team. Allereerst natuurlijk met de jongere en zijn (pleeg)ouders. En daarnaast met bijvoorbeeld het wijkteam, school, huisarts of andere medisch specialisten, en diverse andere organisaties die jeugdhulp bieden.
De hulpverleners van een gebiedsteam verdiepen zich in de hulpvraag en puzzelen samen met de jongere en de (pleeg)ouders over wat ze verder helpt. Of dit nu bij Levvel is of bij een andere organisatie of (informele) organisatie in de wijk.
Onderzoek
Onderzoek laat zien dat gebiedsgericht werken voldoet in een behoefte. Zo was één van de conclusies dat ouders en jongeren niet voor specialistische hulp 'doorverwezen' willen worden naar locaties ver weg, maar dat de specialistische hulp 'erbij gehaald' wordt door de hulpverlener van het wijkteam.
Het onderzoek heeft conclusies en aanbevelingen opgeleverd voor het vervolg van gebiedsgericht werken in Amsterdam. Aandachtspunten zijn: meer gebruik maken van het informele netwerk van gezinnen en van de sociale basisvoorzieningen in de wijk.
De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in de e-learning ‘Integrale specialistische jeugdhulp in de buurt’.
We kijken naar het hele gezin
Levvel werkt gezinsgericht en integraal. En dat betekent: het hele gezin is onderdeel van de aanpak en behandeling ook al is een kind aangemeld. Het kind is immers onderdeel van het gezin. Alle bij een gezin betrokken hulpverleners maken samen de analyse en vormen samen één team. Daardoor zijn de lijnen kort, is er een gedeelde analyse, zijn er gedeelde prioriteiten en is er een gezamenlijk doel.
Daarbij gaat het er niet om alle afzonderlijke problemen van ouders en kinderen op te lossen, maar met elkaar – hulpverleners, ouders en kinderen samen – te onderzoeken wat het gezin nodig heeft om te herstellen en zelf weer het heft in handen te nemen. Wat is ‘goed genoeg’?
Podcast
Hoe kunnen hulpverleners met hun eigen identiteit, taal en competenties daaraan bijdragen? Waar schuurt het, wat levert synergie op? Dat is nog best ingewikkeld maar wel de moeite waard. Beluister de podcast van StroomOP: een gesprek tussen Sarah Soenen, klinisch psycholoog bij Youz en projectdirecteur van Beter Thuis, en Frederieke Koop, klinisch psycholoog en psychotherapeut bij Levvel. Beluister hier de podcast.
StroomOP app live
Met de StroomOP app kunnen jongeren van 16-23 jaar, ouders met een kind dat jeugdhulp ontvangt en jeugdhulpprofessionals hun ervaringen met en mening over de jeugdhulp delen. Elke maand staat er een ander onderwerp centraal waar panelleden vanuit hun eigen perspectief input op geven via stellingen en vragen.
Deelname aan het StroomOP panel geeft jongeren, ouders en professionals een platform om te delen wat volgens hen nodig is om de jeugdhulp te verbeteren. De resultaten van de peilingen onder het StroomOP panel worden, samen met andere gegevens van bijvoorbeeld CBS en aanbieders, gebruikt om de jeugdhulp te verbeteren. De app is te downloaden via de App store of Google Play. Meer over de app in deze video.
Samen met jongeren en ouders
Jongeren en gezinnen hebben unieke kennis en ervaringen die kunnen bijdragen aan betere zorg. Daarom werken wij graag intensief met ze samen. Participeren kan op verschillende manieren. Samen praten over diverse onderwerpen zoals tijdens een van onze themabijeenkomsten, panelgesprekken of het Oudercafé. Bij Participatiegroep ’t Hart worden ervaringen gedeeld over wat goede zorg inhoudt. We werken graag samen met ervaringsdeskundigen: jongeren en volwassenen die hun eigen ervaring inzetten in de jeugdhulp. We hebben diverse cliëntenraden waarin meegedacht en gepraat kan worden over de hulp en het beleid van Levvel.
In het Magazine Samen, gemaakt met input van jongeren en (pleeg)ouders, zijn mooie voorbeelden verzameld van hoe er binnen Levvel is samengewerkt.
Levvel organiseert ook regelmatig kunstprojecten in samenwerking met musea en creatieve partijen. Met deze projecten krijgen jongeren de mogelijkheid om hun gevoel te delen met de rest van de wereld. De een zegt het met een lied of rap, de ander met een tekening, schilderij of een gedicht. Het delen van deze verhalen geeft herkenning en erkenning bij andere jongeren. In 2022 hadden we 2 mooie projecten.
Pleegjongeren, jongeren uit gezinshuizen en ‘eigen kinderen’ van pleegouders blikken terug op de eerste lockdown in 2020. Zij maakten hun werk tijdens verschillende workshops gegeven door creatieve Amsterdammers. Aan de hand van de kunstwerken zien we hoe zij de periode van de lockdown hebben ervaren.
Achter elke tatoeage schuilt een verhaal. Pijnlijke herinneringen, dierbare momenten of tekens van hoop en verwachting kan je vereeuwigen op je huid. 'Getekend door het leven' is een initiatief van jongeren bij Levvel. In samenwerking met Fotografiemuseum Amsterdam (Foam) hebben acht jongeren hun tatoeage op beeld vastgelegd. De foto’s gecombineerd met gedichten en spoken word vormen samen hun verhaal.
Blijvend vernieuwen
Levvel heeft 3 TOPGGz afdelingen waar hoogspecialistische zorg wordt gegeven. En er wordt veel onderzoek gedaan, veelal in samenwerking met externe partijen. Levvel werkt veel samen met UvA en VU en het Amsterdam UMC op het gebied van patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en opleiding van nieuwe jeugdhulp professionals. Door onze kennis en ervaring samen te brengen en van elkaar te leren, leveren we een bijdrage aan de verbetering van de gespecialiseerde jeugdhulp. Lees meer over de volgende onderzoeken:
Overprikkeld
“Sommige kinderen met ernstige ontwikkelingsstoornissen hebben niet genoeg energie om prikkels zoals beeldschermtijd, gamen, sociale media, een ongezond dieet en prestatiedruk te verwerken. Hierdoor zijn ze slaperig, angstig, geïrriteerd of afwezig. Bekijk als psychiater kinderen eens vanuit dit nieuwe perspectief.” Dit zegt Hilgo Bruining kinder- en jeugdpsychiater bij Levvel.
SPACE behandelmethodiek
Expertisecentrum Dwang, Angst en Tics van Levvel onderzoekt en implementeert samen met Amsterdam UMC de SPACE behandelmethodiek, dankzij een subsidie van Stichting SGS. SPACE staat voor Supportive Parenting for Anxious Childhood Emotions en gaat uit van het werken naar ondersteunend ouderschap, om via ouders kinderen te behandelen.
Onderzoek naar Korte Intensieve Traumabehandeling
Levvel onderzoekt samen met Amsterdam UMC, Mental Health Caribbean en Karakter de effectiviteit van de Korte Intensieve Traumabehandeling voor jongeren (12 jaar en ouder) met posttraumatische stressklachten.
Toolkit voor het tijdig signaleren van psychosociale problemen bij vluchtelingenkinderen
Er is een toolkit ontwikkeld in samenwerking met Amsterdam UMC voor artsen en verpleegkundigen werkzaam in de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Zij kunnen met behulp van deze toolkit psychosociale problemen, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), angststoornis en depressie, bij vluchtelingenkinderen tijdig signaleren en de jeugdigen doorverwijzen naar zorg.
Helen van de ernstige gevolgen van kindermishandeling
Er is een nieuw promotieonderzoek gestart: ‘Helen van de ernstige gevolgen van kindermishandeling met de nieuwe behandeling Integratieve Gehechtheidsbevorderende Traumabehandeling voor Kinderen (IGT-K)’. Deze behandeling is voor kinderen met problemen op het gebied van gehechtheid, trauma, gedrag en emotieregulatie. Ook is er een boek over verschenen.
Onderzoek naar effectiviteit van Tackle Your Tics
Onderzocht wordt of de korte intensieve groepsbehandeling Tackle Your Tics effectief is voor jongeren met een ticstoornis. Er is namelijk behoefte aan meer toegankelijke behandelingen van hoge kwaliteit die zich ook richten op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Promovendus Annet Heijerman, werkzaam bij Levvel en AmsterdamUMC, doet een Nederlandse Tackle Your Tics studie onder jongeren met een ticstoornis.
Expertise licht verstandelijke beperking uitgebreid
Onze expertise op het gebied van licht verstandelijke beperking (LVB) is uitgebreid. Dat komt door de overgang van Levvel5 (voorheen Lijn5) naar Levvel in april 2022. Nu kunnen we nog gerichter en passend (beter en sneller) inspelen op hulpvragen van jongeren. Onderstaande casus geeft dit goed weer.
Kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking hebben moeite om mee te komen op cognitief, sociaal-emotioneel en praktisch gebied. Hierdoor stagneren zij in hun ontwikkeling. Vaak leidt dit tot gedragsproblemen vooral als er sprake is van psychische en/of psychiatrische klachten.
Het begrijpen, opvoeden en tot ontwikkeling laten komen van een kind of jongere met een licht verstandelijke beperking vraagt om specifieke kennis. Levvel heeft deze expertise in huis. We zijn gespecialiseerd in diagnostiek, preventieve zorg, ambulante gezinsbehandeling, tijdelijk wonen, dagbehandeling, therapie en crisishulp voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking. Onze expertise kan zowel ambulant als in kleinschalige woonvormen of via een consult toegepast worden.
Een nieuw elektronisch patiëntendossier
Op 10 januari 2022 ging Medicore live, een nieuwe elektronisch patiëntendossier (ED). Een intensief implementatietraject ging hieraan vooraf, grotendeels online en dwars door de lockdowns heen. Het nieuwe ED draagt bij aan het komen tot een uniforme werkwijze en helderheid over onze producten en dienstverlening. Werken in het nieuwe systeem was wennen voor de medewerkers en de nodige wensen en ontwikkelpunten werden het afgelopen jaar verzameld.
Doorontwikkeling van het systeem
Begin 2023 is er een programma voor de doorontwikkeling en het maken van een verbeterslag in het werken met het ED. Het programma richt zich op het doorvoeren van technische ontwikkelpunten in het ED, procesmatige en organisatorische verbeteringen binnen Levvel, het verhogen van het kennisniveau van gebruikers van het ED en samenwerkingen met collega-instellingen van het ED om het systeem voor de Jeugdzorg te optimaliseren.
De medewerker centraal, speerpunt binnen Levvel
Levvel wil een aantrekkelijke werkgever zijn waar collega’s graag komen en blijven werken. Een uitdagende opdracht vanwege het (landelijk) tekort aan personeel, een hoge werkdruk en een oplopend ziekteverzuim. Een van de speerpunten binnen Levvel is daarom ‘de medewerker centraal’. We zetten in op vitaliteit en werkgeluk en het aantrekken en behouden van personeel.
Vitaal werken
Wij bouwen aan een organisatie waar iedereen met plezier en vitaal zijn werk doet, zich gewaardeerd voelt en het beste uit zichzelf kan halen. Zo wordt er gewerkt aan een uniform verzuimproces. Het Servicepunt Verzuim is opgezet als aanspreekpunt voor vragen of advies over verzuim, re-integratie, preventie, Arbo enzovoort.
Er komt één passende moderne gesprekscyclus voor Levvel om gesprekken te voeren met medewerkers over hoe het met ze gaat. We verwachten hiermee een positieve bijdrage te leveren aan het werkplezier en de vitaliteit van onze medewerkers.
Aantrekken en behouden personeel
In 2022 hebben wij als pilotorganisatie, verbonden aan Alle Kansen Benut, veel geleerd over het inzetten van zij-instromers binnen Levvel. We hebben ervaring kunnen opdoen met het inzetten van nog niet geregistreerde Jeugd- en gezinsprofessionals binnen onze ambulante teams. In 2023 gaan we verder opschalen naar 10 tot 15 trajecten die we op verschillende manieren gaan inrichten.
We startten het traineeship Jeugd- en gezinsprofessionals waarin we nu werken met vaste instroomdata: 1 april en 1 oktober. Daarnaast gaan wij onderzoeken of Levvel ook een traineeship aan kan bieden voor startende gedragswetenschappers.
In november 2022 zijn we gestart met een proef om gebruik te maken van Monsterboard waar we al onze vacatures op plaatsen. Zo hopen we zichtbaarder te worden als werkgever op de arbeidsmarkt en meer conversie te krijgen van het aantal sollicitanten.
Verder is en wordt er gewerkt aan het herzien van onze vacatureteksten en zijn we gestart met een pilot om reels (korte video’s) in te zetten bij de werving.
Samenwerken is de basis
Vanuit de liefde voor het vak en een warm hart voor onze pleegkinderen, hun ouders en pleegouders, gaat Levvel werken vanuit de visie ‘Opgroeien in 2 families’. Vorig jaar is hier een start meegemaakt. Zo stond de visie centraal tijdens een online pleegzorgmiddag, kregen alle pleegzorgwerkers het boek en werd Marieke Klein Entink, 1 van de auteurs, voor een half jaar gedetacheerd in ons programmateam Pleegzorg.
Marieke, werkzaam bij Entrea Lindenhout, vertelt: “Het boek heb ik samen met Ge Haans en Yvonne Aartsen geschreven. Eerder bracht Ge al het proces van ouders in de pleegzorg in beeld. Bij Entrea Lindenhout is verder onderzoek gedaan over de samenwerking tussen ouders en pleegouders en het welbevinden van de eigen kinderen. Al snel bleek dat ook pleegouders zelf een proces aan gaan. Zo hoorden we vaak ‘wij moeten ons wel heel erg voegen naar ouders’, of kwamen er vragen zoals ‘mogen wij daar ook nee op zeggen’ of ‘mogen wij er daar iets van vinden?’ Het vervolgonderzoek vormde de basis voor het boek ‘Opgroeien in 2 families’.
Alle perspectieven
Marieke: ‘Alle perspectieven zijn meegenomen: ouders, pleegouders (netwerk en bestand), eigen kinderen en pleegkinderen en pleegzorgwerkers. Met iedereen bespraken we dezelfde thema’s als ‘houden van’, onvoorwaardelijkheid, gedeeld opvoeden en ouderschap. Maar er is ook veel aandacht geweest voor de dialoog tussen ouders en pleegouders. Deze gesprekken bleken mooi en vooral heel waardevol voor pleegouders, maar ook voor ouders. Want ondanks het proces waar ouders in zitten (boos, verdrietig of teleurgesteld) willen ze natuurlijk het allerbeste voor hun kind.’
‘We hadden altijd al een hele goede samenwerking met Levvel’, aldus Marieke, “Dat maakt het ook zo leuk om nu bij jullie aan de slag te zijn. Ik heb al een paar teams gesproken en daar kwamen al veel mooie voorbeelden over ouders en pleegouders die goed samenwerken. Dat blijft de basis. Als je wilt dat een kind opgroeit in een gedeelde wereld, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er een samenwerking tot stand komt.' Werken vanuit de visie ‘Opgroeien in 2 families’ gaat niet voor heel grote veranderingen zorgen. Wij hopen met constructieve samenwerkingsrelaties het werk op punten te verlichten.’
Inventarisatie huidige situatie
Hoe wordt er door de pleegzorgwerkers gewerkt: individueel, maar ook in teamverband. Dit wordt geïnventariseerd. Op basis daarvan ontstaat een beeld over welke ondersteuning gewenst is. Er is daarbij aandacht voor de visie van Opgroeien in twee families. En deze wordt ook breed binnen pleegzorg gedeeld. En hoe we dit samen vormgeven en wie welke ondersteuning nodig heeft? Dat verschilt binnen teams en ook tussen de teams en krijgt in 2023 een vervolg.
Toekomstgericht begeleiden
Afgelopen jaar hebben we voorbereidingen getroffen om vanaf 2023 al onze hulpverleners die met 16+ jongeren werken klaar te stomen voor toekomstgericht begeleiden.
Met 18 jaar ben je volgens de wet volwassen. Bijna geen enkele jongere is op die leeftijd klaar om volledig op eigen benen te staan. Laat staan jongeren die opgroeien in kwetsbare omstandigheden. Toekomstgericht begeleiden helpt hulpverleners om jongeren zo goed mogelijk voor te bereiden op de overgang naar volwassenheid. We zijn doorlopend in gesprek met de jongere over hun dromen en wensen, wat ze willen bereiken, wie en wat daarvoor nodig is en met welke stappen.
Toekomstplan
We helpen jongeren op weg naar zelfstandigheid en (jong)-volwassenheid, zelf regie te pakken over hun toekomst, door ze te ondersteunen in het maken en uitvoeren van hun eigen toekomstplan. Het netwerk speelt een belangrijke rol en is betrokken bij de uitvoering. We sluiten aan op veerkracht, mogelijkheden en talenten. Onze hulp stopt pas als de Big5 op orde is: support, wonen, school en werk, inkomen, welzijn.
Gemeenten en zorgaanbieders hebben de gezamenlijke verantwoordelijkheid om de ondersteuning voor jongeren door te laten lopen over de grenzen van organisaties, financiering en beschikkingen heen.
Maak van 18 geen afzien
Wij ervaren dat gemeenten wisselend omgaan met waar je als 18-jarige terecht kan voor hulp. Dit betekent in de praktijk dat niet alle jongeren de hulp krijgen die het beste bij hen past met het risico dat ze tussen wal en schip vallen. Daarom staat Levvel vierkant achter het Manifest ‘laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn’.