Podcast Geboeid: effectiviteit van straffen in jeugddetentie
“Het heeft mij gewoon beschadigd,” zegt Souf over zijn verblijf in de jeugdgevangenis. Nu zit hij in een Kleinschalige Voorziening (KVJJ) en daar gaat het veel beter. Hoe wordt de straf bepaald? En wat is bekend over de effectiviteit van straffen?
In deze aflevering horen we deskundigen over de verschillende vormen van straffen. Hoe komt de strafmaat tot stand? Wie en welke factoren spelen daarbij een rol? Wat blijkt uit onderzoek? “De combinatie van de zwaarte van het delict en de problematiek van de jongeren waaraan gewerkt moet worden bepalen de straf,” vertelt Alida Metselaar-van Roode, casusregisseur bij de Raad voor de Kinderbescherming Amsterdam. Veroni Eichelsheim, senior onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving pleit ook nu weer voor meer onderzoek. Want zegt zij: “Het is niet zo dat: Baat het niet schaadt het niet. Baat het niet dan schaadt het wel.”
Over de podcastserie Geboeid
Regelmatig hoor je in Nederland een roep om strenger straffen. Hoe gaan we daarmee om in Nederland? We staan hoog op de Europese lijst als het gaat om vrijheidsbenemende maatregelen (jeugdgevangenis). Terwijl we uit onderzoek weten dat de effecten slecht of zelfs negatief zijn. Wat is er bekend vanuit de wetenschap? Wat werkt voor jongeren die toch in contact komen met de politie en wat zeggen de jongeren hier zelf over? En hoe ziet de praktijk in Nederland eruit? Dat hoor je in aflevering 4 en 5 van deze serie.
De eerste drie afleveringen van de podcastserie Geboeid gingen over voorkomen dat jongeren in de criminaliteit terecht komen. Daarin keken werd gekeken naar de rol van de gemeente, jongerenwerk, ouders, school, justitie.
KVJJ Amsterdam
Op dit moment kent Nederland 5 KVJJ's, 1 daarvan is onderdeel van Levvel.