meisje houdt haar handen over haar oren en haar ogen dicht
image/svg+xml
Gepubliceerd op 1 november 2021

Woede en walging om geluiden

Onderzoek naar de behandeling voor kinderen en jongeren met misofonie

Nog nooit van misofonie gehoord? Dat is niet zo raar. Misofonie is een vrij recent ontdekte psychiatrische aandoening. Het werd in Nederland in 2009 voor het eerst beschreven door hoogleraar en psychiater Damiaan Denys van het Amsterdam UMC. Hij startte een onderzoek naar misofonie, nadat hij een patiënt had gesproken die agressief werd als ze iemand hoorde niesen. 7 November is uitgeroepen als nationale dag van de misofonie.

Nieuws

Wat is misofonie?

Misofonie is een psychiatrische stoornis, waarbij mensen extreme irritatie, woede of walging ervaren wanneer zij geconfronteerd worden met bepaalde geluiden of bewegingen. Bijvoorbeeld bij eetgeluiden (smakken, slikken, kauwen), neus ophalen, ademen of bewegingen als het op en neer bewegen van een been. Misofonie gaat verder dan een beetje ergernis: het kan onnoemelijk lijden veroorzaken.

Misofonie bij kinderen

Misofonie beperkt zich niet tot volwassenen. Er worden ook kinderen van 8 jaar aangemeld voor behandeling, terwijl zij dan al enige jaren klachten hebben. Misofonie kan een ernstig ontwrichtende invloed hebben op het leven van kinderen en hun gezin. Ouders en kinderen kunnen er wanhopig door worden. Om geluiden te vermijden komen kinderen het liefst hun kamer niet meer uit, of eten niet meer samen met het gezin. Doordat ze zich slecht kunnen concentreren, verslechteren hun schoolresultaten. En doordat ze constant bezig zijn om de heftige emoties en nare gedachten te onderdrukken, zijn ze vaak erg moe. Dit alles heeft grote impact op het gezinsleven: ouders en andere gezinsleden lopen de hele dag op hun tenen.


Misofonie is absoluut geen aanstelleritus, maar voor mensen als ons een dagelijkse strijd.
Rhodé, 16 jaar


Veel onbegrip

Mensen met misofonie worden niet altijd serieus genomen. Er is veel onbegrip over deze psychiatrische aandoening. Er wordt vaak gedacht dat het aanstellerij is of een manier om aandacht te krijgen. Dat maakt het voor betrokkenen des te moeilijker. Daarom heeft Vereniging MisofonieNL  7 november uitgeroepen als nationale dag van de misofonie. 

Wetenschappelijk onderzoek

Er is nog erg weinig bekend over de behandeling van misofonie bij kinderen en jongeren.

Daarom zijn het Amsterdam UMC en Levvel gestart met wereldwijd het eerste wetenschappelijk onderzoek naar de diagnostiek en behandeling van misofonie bij kinderen en jongeren. Psycholoog Lotte Rappoldt is als onderzoeker betrokken bij dit onderzoek: “Er is dringend behoefte aan een wetenschappelijk  goed onderbouwde behandeling van misofonie bij kinderen en jongeren, maar er is nog  geen  gedegen onderzoek gedaan wat er precies werkt bij deze doelgroep. Daarom zijn Damiaan Denys, Nienke Vulink (Amsterdam UMC) en Lisbeth Utens (Levvel) dit onderzoek gestart. Zij zijn als hoofdonderzoekers bij dit onderzoek betrokken. We toetsen of twee vragenlijsten en een innovatief behandelprotocol effectief zijn in het ontdekken en behandelen van misofonie bij kinderen en jongeren.“

Kinderen en jongeren die aan dit onderzoek meewerken volgen een groepsbehandeling en vullen vragenlijsten in over de misofonie en andere klachten. De ouders worden betrokken bij de behandeling en vullen ook vragenlijsten in. Lotte: “Ouders met kinderen van 8 tot 13 jaar kunnen zich nog aanmelden om aan dit onderzoek mee te werken. Daarmee helpen ze mee om de behandeling voor kinderen en jongeren met misofonie verbeteren.”

Meedoen aan het onderzoek?

Ouders en kinderen (8 tot 13 jaar) die aan dit onderzoek willen meewerken, kunnen zich met een verwijzing van het jeugdloket van de gemeente, de huidige GGZ-instelling of de huisarts aanmelden. Aanmelden kan hier www.levvel.nl/vraag-direct-hulp-aan; vermeld hierbij: tbv. misofonie onderzoek, contactpersoon Lotte Rappoldt. 

Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door het fonds Stichting Gezondheidszorg Spaarneland (SGS) – Zilveren Kruis.