Meisje met een rugzak op houdt de hand van een pleegmoeder vast
image/svg+xml
Gepubliceerd op 2 oktober 2024

Vragen over de bescherming van pleegkinderen

Een paar weken geleden werden we opgeschrikt door het bericht over een 10-jarig meisje dat ernstig verwaarloosd en mishandeld bleek te zijn door haar pleegouders uit Vlaardingen. Dit bericht riep veel vragen op over de veiligheid en het toezicht binnen pleegzorg in Nederland. Hoe kon dit gebeuren en hoe is het toezicht op pleegouders geregeld. Wordt er wel voldoende naar het kind geluisterd? 

Nieuws

In Nederland houden verschillende pleegzorgorganisaties, waaronder Levvel, zich bezig met de begeleiding van pleegouders en kinderen die in een pleeggezin worden geplaatst. Met elkaar werken we hard om kinderen, jongeren en (pleeg)gezinnen de begeleiding te bieden die ze nodig hebben, zodat zij veilig en gezond kunnen opgroeien. Daarbij stellen we het welzijn van het kind centraal. Samen met pleegouders en andere zorgverleners doen we er alles aan om situaties zoals deze te voorkomen. 

Benieuwd naar hoe pleegzorg werkt en welke maatregelen er worden genomen om kinderen te beschermen? Op de website van EenVandaag, beantwoorden Chantal Wittenberg van Jeugdzorg Nederland en Remco Oosterhoff, directeur-bestuurder van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen vragen over het toezicht op pleegzorg en hoe we kinderen nog beter kunnen beschermen.

EenVandaag - Vragen over pleegzorg beantwoord