Wil jij iets doen voor een kind dat niet thuis kan wonen? En overweeg je om pleegouder te worden? Dan ben je welkom bij Levvel. Samen doorlopen we de volgende 6 stappen.
Iedere 2 weken organiseren we een informatieavond, online of op kantoor aan de Fred. Roeskestraat 73 in Amsterdam. Een trainer en een ervaren pleegouder vertellen je dan alles over pleegzorg. En jij kunt al jouw vragen stellen. Ben je na deze bijeenkomst enthousiast? Dan kun je je online aanmelden.
Wil je pleegouder worden? Dan maken we graag kennis met jou (en je partner, als je die hebt). Ook zijn we benieuwd waarom je pleegouder wilt worden. Daarnaast kijken we of je voldoet aan de voorwaarden voor pleegouderschap en vragen we bij de Raad voor de Kinderbescherming een ‘Verklaring van geen bezwaar' aan. Tenslotte heb je nog een persoonlijk gesprek om in te schatten of je deel kunt nemen aan de training (stap 4).
Om je voor te bereiden op het pleegouderschap, houden we onderzoeksgesprekken en volg je een STAP-training (Samenwerking Teamwerk Aspirant Pleegouders). Samen met andere deelnemers leer je hier alles over pleegzorg, maar ook over verlies, hechting en gedrag. Ook ontdek je hier welke vorm van pleegzorg het beste bij je past. Hierna krijg je te horen of je pleegouder kunt worden.
Ben je ‘geaccepteerd’ als pleegouder? Geweldig! Dan starten we met het matchingsproces. We kijken naar de behoefte van de kinderen die wachten op een plek. En naar de verwachtingen en wensen van de eigen ouders van het kind. Denken wij dat er een goede match is? Dan nemen we contact met je op.
Als iedereen het ermee eens is dat het kind bij jou komt wonen, dan ontmoeten jij en het kind elkaar. In de eigen omgeving van het kind, of bij jou thuis. Daarna spreken jullie nog een paar keer af om elkaar beter te leren kennen. Als dat goed gaat, komt het kind bij je wonen.
Als pleegouder krijg je begeleiding van een van onze pleegzorgmedewerkers. Die geeft antwoord op al je vragen. De pleegzorgmedewerker ondersteunt je in het contact met de ouders. En voert daarnaast persoonlijke gesprekken met je pleegkind en jouw kinderen (als je die hebt).
Nee, als pleegouder heb je een pleegcontract. Dit is geen arbeidsovereenkomst. Het pleegcontract is een overeenkomst waarin afspraken staan waaraan Levvel en de pleegouder zich houden. De pleegouder ontvangt een wettelijke onkostenvergoeding: de pleegvergoeding. De pleegvergoeding is belastingvrij.
Wil je van opvoeden je werk maken? Dat kan als gezinshuisouder in een van de gezinshuizen van Levvel. Lees meer over gezinshuisouder worden.
Ja, je kunt ook alleen voor een vakantie pleegouder zijn. Tijdens de gesprekken bekijken we samen welke vorm van pleegzorg het beste bij jou past. Je volgt dan wel de training.
Dat hangt af van veel factoren. De behoefte van het kind staat voorop. Op basis daarvan zoeken onze consulenten een zo goed mogelijke match.
Daarnaast hangt het ook af van jouw (en je partners) wensen en wat je kunt aanbieden aan het kind. Hoelang mag een kind bij je blijven? Maakt de leeftijd van het kind nog een verschil? Hoe ruimer je dit vaststelt, des te groter is de kans op een snelle match.
Bij Levvel willen we het graag samen doen. Daarom hebben we oog voor het feit dat pleegkinderen opgroeien in 2 families. Dat gaat het best als ouders en pleegouders goed samenwerken in de opvoeding van het kind. Want pleegzorg is in principe tijdelijk.
Het uiteindelijke doel is dat het kind weer bij de ouder(s) gaat wonen. Kinderen blijven daarom contact houden met hun ouders, als dat mogelijk is. Ook belangrijke beslissingen worden in overleg met de ouders en/of met de jeugdbescherming genomen.