Veelgestelde vragen over pleegouder worden

Antwoord op veelgestelde vragen, zoals: Aan welke voorwaarden moet je voldoen om pleegouder te worden? Hoe verloopt de matching? En krijg ik begeleiding zodra een pleegkind bij ons komt wonen?

Algemeen

  • Woon je in een van de regio’s waar Levvel actief is en wil je pleegouder worden? Kom naar een van onze informatieavonden. Dat kan live aan de Fred Roeskestraat 73 of online. Na afloop kun je je (online) aanmelden als pleegouder. Daarna volgt een kennismaking, een training en gesprekken. Lees ook Hoe word ik pleegouder?

  • Om te starten als pleegouder is een rustige en stabiele situatie nodig. Tijdens een vruchtbaarheidstraject is pleegzorg niet mogelijk, omdat het verloop van dit traject onduidelijk is en het veel met mensen doet.

  • Ja, je kunt ook alleen voor een vakantiepleegouder zijn. Tijdens de gesprekken bekijken we samen welke vorm van pleegzorg het beste bij jou past. Je volgt dan wel de training.

  • Nee, als pleegouder heb je een pleegcontract. Dit is geen arbeidsovereenkomst. Het pleegcontract is een overeenkomst waarin afspraken staan waaraan Levvel en de pleegouder zich houden. De pleegouder ontvangt een wettelijke onkostenvergoeding: de pleegvergoeding. De pleegvergoeding is belastingvrij.

    Wil je van opvoeden je werk maken? Dat kan als gezinshuisouder in een van de gezinshuizen van Levvel. Lees meer over gezinshuisouder worden.

  • Misschien wel. Dat ligt aan de situatie. Levvel kan alleen pleegzorg aanbieden als er een verwijzing is. Een verwijzer (jeugdbeschermer, huisarts of jeugdteam/Ouder- en Kindteam) beoordeelt of pleegzorg in een bepaalde situatie de aangewezen hulpvorm is. Deze verwijzer kan Levvel inschakelen. 

  • Ja, je kunt zeker aangeven wat het best passend is. Hoe ruimer je aanbod qua leeftijd, des te groter is de kans op een match.

  • Het is beter als er een duidelijk leeftijdsverschil is tussen je eigen kind en je pleegkind. Kinderen hebben dan sneller het gevoel een eigen plek in het gezin in te nemen. Bovendien kan een pleegkind door zijn of haar geschiedenis een achterstand hebben opgelopen; het is voor een pleegkind niet fijn om zichzelf dagelijks te meten met een kind van dezelfde leeftijd. Jouw eigen kind behoudt met een duidelijk leeftijdsverschil ook duidelijker zijn eigen plekje in het gezin. 

  • Het is belangrijk voor een kind om een eigen bed en een eigen plekje voor spullen te hebben. Wel hangt het af van de vorm van pleegzorg. Bij weekendpleegzorg is het niet noodzakelijk dat een kind een eigen kamer heeft.  

  • Vanaf de start van de plaatsing is een pleegzorgwerker van Levvel jouw aanspreekpunt. De pleegzorgwerker komt met regelmaat langs om met jou, jouw gezin en natuurlijk het pleegkind te praten over hoe het gaat. Ook tussentijds kun je hier met al je vragen terecht. De frequentie is afhankelijk van de vorm van pleegzorg.

  • Dat verschilt per pleegzorgvorm. Bij weekendpleegzorg is er een minimaal periode van 2 jaar. Crisispleegzorg duurt ongeveer 4 tot 8 weken met uitloopmogelijkheid. Voltijdsplaatsingen zolang als nodig. 

Van training tot matching

  • Ja, dit is wel goed, zeker als je partner ook een rol speelt in de opvoeding van het kind. Jouw partner wordt dan ook meegenomen in de gesprekken en de aanvraag van de Verklaring van Geen Bezwaar (VGB). 

  • Ja, het volgen van de training is verplicht. Het is anders als je al veel ervaring hebt met het opvangen van pleegkinderen. Dan kijken we naar een individueel traject. 

  • Tijdens de gesprekken maken we een inschatting of je pleegouder kunt worden. Onderwerpen die we bespreken: je persoonlijke achtergrond, jouw motivatie en verwachtingen en of je ervaring hebt met kinderen. Daarnaast kijken we hoe je woon- en leefomgeving eruit ziet en of je ondersteuning zoals familie en vrienden om je heen hebt die je kunnen helpen bij het pleegouderschap. 

  • Dat is best lastig te zeggen. Hoe lang het duurt voordat er een match is, is van veel factoren afhankelijk. De behoefte van het kind staat in alles voorop. Daarop proberen de consulenten een zo goed mogelijke match te vinden. Daarnaast is het ook afhankelijk van jou (en je partner); jouw wensen en wat je kunt aanbieden. Hoe lang mag een kind bij je blijven? Maakt de leeftijd van het kind nog een groot verschil? Hoe ruimer je dit vaststelt des te groter de kans op een snelle match. 

  • Levvel werkt regionaal gebonden; in Amsterdam, Amstelland, Zaanstreek-Waterland, Haarlemmermeer en Zuid-Kennemerland/IJmond of Gooi- en Vechtstreek. Woon je een van deze regio’s, dan kun je bij Levvel pleegouder worden. Op pleegzorg.nl vind je pleegzorgaanbieders in andere regio’s. 

Voorwaarden

  • Om pleegouder te worden, moet je minimaal 21 jaar oud zijn, volg je een training en moet er een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) kunnen worden afgegeven. Ook moeten pleegouder(s) aan landelijke criteria voldoen.

  • Ja, het is belangrijk dat diegene die het meeste voor het pleegkind zorgt Nederlands spreekt. Het kind kan diegene verstaan en begrijpen evenals de ouders van het kind. De STAP training is ook in het Nederlands. 

  • Er is geen formele maximumleeftijd. Het belang van een bepaalde leeftijd verschilt per vorm van pleegzorg. Bij een langdurende pleegzorg van kinderen jonger dan 4 jaar is de leeftijd voor pleegouders een belangrijke factor. Wij gebruiken de vuistregel; er mag maximaal 45 jaar leeftijdsverschil zijn tussen pleegouder en pleegkind. Al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen.  Bij deeltijd- en crisispleegzorg is de leeftijd voor pleegouders minder belangrijk.

  • Ja, ook alleen kun je voor een pleegkind zorgen. Ieder pleegkind heeft iets anders nodig van een (tijdelijke) opvoeder. Per situatie wordt bekeken of de behoefte van een pleegkind aansluit op het aanbod van een pleeggezin.

  • Nee, je kunt gehuwd of alleenstaand zijn en wel of geen kinderen hebben. Ook seksuele geaardheid speelt geen rol. Het is belangrijk dat u een kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden.

  • In principe wel. Als kinderen voor langere tijd bij een pleeggezin verblijven, mogen kinderen maximaal 3 dagen/dagdelen van kinderopvang gebruik maken. Mits kinderen het aankunnen. 

    Bij de start van een plaatsing moet je als pleegouder zoveel als mogelijk aanwezig zijn. 

  • Ja, ook met een handicap of ziekte is het mogelijk pleegouder te worden. Tijdens de gesprekken maken we samen een inschatting van uw mogelijkheden in combinatie met pleegzorg. Zo bepalen we welke vorm van pleegzorg en problematiek past bij jouw situatie. 

Als je pleegouder bent

  • Ja, bij voltijdspleegzorg kun je pleegouderverlof krijgen, niet bij deeltijdplaatsingen. Pleegouderverlof is wettelijk geregeld, tenzij je zzp-er bent. 

  • Dat verschilt per kind. In veel gevallen streven we ernaar om kinderen naar hun eigen school te laten gaan. Helaas blijkt dat dit in de praktijk niet altijd kan, vanwege veiligheidsaspecten. Bij voltijdsplaatsingen is het streven dat het kind naar een school in de buurt gaat. 

  • Een pleegkind mag maximaal drie dagen naar de kinderopvang. Op voorwaarde dat het kind dit aan kan. Bij crisisopvang van jonge kinderen is deze mogelijkheid er niet. 

     

  • Levvel zoekt pleeggezinnen voor kinderen van allerlei verschillende afkomsten. Hierin maken wij geen onderscheid. Er wordt wel rekening gehouden met eigen geloofsovertuiging en-/of afkomst. En met de wensen van ouders van de pleegkinderen.

  • Bij Levvel willen we het graag samen doen. Daarom hebben we oog voor het feit dat pleegkinderen opgroeien in twee families. Pleegzorg is in principe tijdelijk, het uiteindelijke doel is dat het kind weer bij de ouder(s) gaat wonen. Kinderen blijven daarom, indien mogelijk, contact houden met hun ouders, ook als zij in een pleeggezin wonen. Ook belangrijke beslissingen worden, als mogelijk, in overleg met de ouders, of met jeugdbescherming, genomen. Dit betekent dat ook de pleegouder(s) contact hebben met de ouder(s) van het kind. 

  • Afhankelijk van de vorm van pleegzorg mogen de ouders hun mening geven in de plaatsing. In overleg met de ouder(s) en mogelijk betrokken instantie wordt dit besproken. 

    Bij crisisopvang is dit niet het geval en is er sprake van een geheim adres.

  • De bezoekregeling wordt in overleg bepaald met alle betrokken organisaties. 

Staat je vraag er niet bij?

Heb je de informatie niet kunnen vinden, neem dan contact op met het team Pleegzorg.