Opgroeiende kinderen hebben een stabiele en veilige omgeving nodig. Maar wat als die zorg ontbreekt? Dan is het mooi dat er pleeggezinnen zijn die deze kinderen een 2e thuis bieden.
Pleegouder worden, kun je op verschillende manieren. Sommige pleeggezinnen nemen een kind volledig in huis totdat de problemen in de eigen thuissituatie zijn opgelost. Maar ook in deeltijd kun je als pleegouder van grote betekenis zijn. Dan komt een kind bijvoorbeeld in het weekend of in de vakantie logeren. Zo zijn er allerlei vormen van pleegzorg mogelijk.
'Een plek waar een kind terecht kan, als het thuis even niet gaat'
Als pleegouder werk je zoveel mogelijk samen met de ouders van het kind. Dat is in het belang van de ontwikkeling van het kind. Bij voorkeur wordt een kind opgevangen in een pleeggezin uit de eigen omgeving, bijvoorbeeld bij familie of vrienden. Dit noemen we netwerkpleegzorg.
Kan dat niet? Dan gaan we over op bestandspleegzorg. Dat is pleegzorg waarbij een kind en het pleeggezin elkaar nog niet kennen. Als je na de voorbereiding, training en screening wordt goedgekeurd als toekomstig pleegouder word je ingeschreven in het bestand van Levvel. Vanaf dat moment kun je in aanmerking komen voor een match met een pleegkind.
Deze kinderen wachten op een 2e thuis
Een pleegkind is een kind dat tijdelijk wordt verzorgd en opgevoed door anderen dan de eigen ouders. Het is dus anders dan adoptie.