Informatie voor verwijzers
Het Ambulant Multidisciplinair Team (AMT) biedt intensieve specialistische en multidisciplinaire behandeling aan gezinnen met complexe psychiatrische problemen.
AMT is geschikt voor gezinnen met kinderen van 0 tot 18 jaar, waarin sprake is van (ernstige) psychiatrische (gezins)problematiek. De behandelaren betrekken alle gezinsleden bij het traject.
Tijdens de behandeling krijgen gezinsleden inzage in patronen die er in het gezin spelen. Zij werken aan het doorbreken daarvan en leren andere manieren om met elkaar en de psychiatrische (gezins)problematiek om te gaan.
Het team bestaat uit verschillende specialisten: ambulante sociotherapeuten, een systeemtherapeut, een kinder- en jeugdpsychiater en een kinder- en jeugdpsycholoog. Zij werken nauw met elkaar samen, waardoor een compleet beeld ontstaat van wat er in een gezin gaande is en van wat er nodig is om hier verandering in aan te brengen.
Bij de start van de behandeling worden de hulpvraag van het gezin en de doelen waaraan de gezinsleden willen werken in kaart gebracht.
Wekelijks komen de ouderbegeleider en kinderbegeleider thuis en bieden intensieve begeleiding, coaching en training. De behandeling is gericht op het krijgen van inzicht in de problematiek en op het aanleren van nieuwe vaardigheden. De behandelaren stimuleren en versterken ouders en kinderen bij het bedenken van oplossingen voor de moeilijkheden waar zij tegenaan lopen. Ze geven bijvoorbeeld psycho-educatie, leren emoties reguleren en ondersteunen bij het ontwikkelen van opvoedvaardigheden. Ook richten zij zich op identiteitsontwikkeling van het kind.
Elke twee weken komt het gezin of een aantal gezinsleden naar de behandellocatie voor systeemtherapie. Deze gesprekken zijn gericht op het doorbreken van gezinspatronen die de problemen in stand houden en op het verbeteren van de communicatie tussen ouder(s)/opvoeder(s) en hun kinderen. Zo nodig worden voor het gezin belangrijke anderen bij de behandeling betrokken.
Als er problemen zijn op school kan schoolobservatie onderdeel uitmaken van de behandeling, Ook kan het team ouders ondersteunen bij gesprekken op school, bijvoorbeeld door nadere uitleg te geven over wat er aan de hand is.
De kinder- en jeugdpsycholoog en/of kinder- en jeugdpsychiater zijn bij de behandeling betrokken en kunnen aanvullend diagnostisch onderzoek doen.
Gaandeweg de behandeling krijgen de behandelaren meer inzicht in de patronen en thema's die in het gezin spelen. Na overleg met ouders en eventueel het kind/de jongere, worden de bevindingen van het team onderdeel van de behandeling.
Het behandeltraject duurt doorgaans 4 maanden, maar kan ook langer in beslag nemen. De behandeling neemt van ouders wekelijks 2 à 3 uur en van het kind/de jongere 1 à 2 uur in beslag. Het is van belang dat het gezin zich kan en wil committeren aan de intensieve behandeling.
AMT is een tijdelijke interventie. Voordat de behandeling wordt afgerond, adviseert het AMT-team of en zo ja welke vervolgbehandeling nodig is. De behandeling wordt vervolgens weer overgedragen aan de verwijzer of naar de instantie waar de eventuele vervolgbehandeling plaatsvindt.
Afspraken zijn bij het gezin thuis en bij Levvel in Duivendrecht. Indien nodig biedt het team ook behandeling op school, of op de dagbesteding.
Vragen over AMT stel je aan het aanmeldteam van Levvel:
Of meld een gezin direct aan via het aanmeldformulier.
Binnen Levvels afdeling Gezin & Systeem werken experts uit jeugd-ggz, jeugdhulp, LVB en volwassenen-ggz samen. Zij diagnosticeren, behandelen en voeren (systemische) interventies uit, ten behoeve van een betere kwaliteit van leven voor gezinnen met meervoudige en complexe hulpvragen. Dat doen zij zoveel mogelijk ambulant bij het gezin thuis.
Levvel is specialist voor jeugd en gezin, werkzaam in Amsterdam en omstreken. Wij helpen kinderen, jongeren en (pleeg)gezinnen in lastige situaties weer op weg. Zodat ze met een stevige basis de toekomst tegemoet kunnen. Levvel biedt alle hulp onder één dak: van opvoedondersteuning tot specialistische jeugdhulp en complexe psychiatrische zorg.