Veel pijntjes en klachten gaan vanzelf weer over. Maar heb je vaak last van buikpijn of hoofdpijn, of ben je vaak moe of misselijk? Gaan de klachten niet over? En weten artsen niet waardoor het komt? Dan kan er sprake zijn van Aanhoudende Lichamelijk Klachten (ALK, voorheen SOLK). Wij kijken, samen met jou en je ouders of opvoeders, hoe je hiermee kunt omgaan.
Heb je veel last van pijn en vermoeidheid? Of werkt je lichaam niet goed? Heb je bijvoorbeeld moeite met lopen, praten of zie je dubbel? En weet niemand waarom dat zo is? Dan kan je daar veel last van hebben. Soms lukt het niet meer om naar school te gaan en met vrienden af te spreken. Of zelfs niet meer om uit bed te komen. Je kunt je eenzaam, angstig of somber voelen.
We nemen je klachten serieus en bekijken eerst wat er precies aan de hand is. We verzamelen zoveel mogelijk informatie over jouw klachten en jouw situatie. We praten met jou en je ouders en we vragen jullie om vragenlijsten in te vullen. Als het nodig is, overleggen we met je kinderarts, medisch specialist of huisarts.
Vervolgens maken we met jou en je ouders of opvoeders een verklaringsmodel voor jouw klachten. Daarin zoeken we naar verklaringen voor het ontstaan van de klachten. En waarom ze niet weggaan en je niet beter wordt. Daarna kijken we welke behandeling het beste bij jou past. Dat doen we altijd samen met jou en je ouders of opvoeders. Met elkaar kijken we wat we kunnen doen zodat jij je uiteindelijk weer beter gaat voelen.
Een behandeling is voor iedereen weer anders. De meeste kinderen en jongeren komen regelmatig bij ons langs voor een behandeling. Maar andere vormen van hulp zijn ook mogelijk.